JANŠA UPOZORAVA

Hrvatska i EU moraju ozbiljno shvatiti Sloveniju

12.12.2008 u 14:25

Bionic
Reading

Stranka Janeza Janše objavila je kako je njen lider u četvrtak na susretu europskih pučana u Bruxellesu upozorio Hrvatsku da mora 'vrlo ozbiljno shvatiti' slovenska upozorenja da se ne radi o bilateralnom nego europsko-hrvatskom sporu

'Prilikom rasprave o širenju Europske unije Janša je upozorio da Hrvatska, ako želi postići napredak u otvaranju i zatvaranju određenih pregovaračkih poglavlja gdje Slovenija ima rezerve, mora do zatvaranja pregovora povući sporne dokumente iz gradiva koji bi mogli prejudicirati pitanje međudržavne granice', navela je u priopćenju za javnost Janšina Slovenska demokratska stranka.'Janša je upozorio na činjenicu da i Hrvatska i EU to pitanje moraju uzimati vrlo ozbiljno budući da Slovenija neće popuštati.

Obveze koje je Hrvatska potvrdila u pregovaračkom procesu ne mogu se proglašavati bilateralnim pitanjem dviju država', navodi Janšina stranka, dodajući da bi sadašnji zaplet trebalo rješavati po formuli po kojoj je riješeno pitanje ZERP-a.

Isto tako, Janšina stranka naglasila je u izjavi da njen predsjednik u Bruxellesu 'nije dao izjavu nijednom mediju ili hrvatskom novinaru'.

Neki su slovenski mediji objavili informaciju da je hrvatski premijer Ivo Sanader u Bruxellesu izjavio da su lideri EPP-a jednoglasno prihvatili izjavu kojom su podržali zaključivanje pregovora EU-a i Hrvatske do kraja iduće godine i u njoj naglasili da se bilateralni problemi ne smiju stavljati na pregovarački stol. Neke su televizijske postaje u Sloveniji to popratile kadrovima susreta Sanadera i Janše prošle godine na Bledu, kada su načelno dogovorili da se granični prijepor dade na prosudbu Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu.

Iako sadašnji premijer Borut Pahor često ističe da u vezi odnosa s Hrvatskom zagovara dijalog s oporbom i kontinuitet u odnosu na Janšinu vladu, u Sloveniji se često iznosi teza kako je Janša imao 'popustljive' pozicije prema pitanju rješavanja granice i da je oslabio osnovu koju su tzv. parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan postigle ranije vlade lijevog centra.