LOŠE U ISTOČNOJ EUROPI

Hrvatska i dalje s niskom učestalošću HIV infekcije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 18:07
  • Objavljeno 30.11.2016 u 08:28
HIV dijagnoza
HIV dijagnoza Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia.hr
Već dvadeset i osam godina 1. prosinca se u svijetu i Hrvatskoj obilježava Svjetski dan AIDS-a, kojem je cilj podizanje svijesti o HIV/AIDS-u, o rizicima i mjerama zaštite, važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja i liječenja, kao i potrebi solidarnosti prema oboljelima, te smanjenju stigme i diskriminacije kojima su izloženi.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije.

Zadnjih se godina prosječno godišnje dijagnosticira 90-ak novooboljelih.

Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine, do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba.

Većina se zarazila prijenosom virusa spolnim putem, no zadnjih je godina zamjetan porast novodijagnosticiranih među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola. Njihov udio je sve veći, a slična je situacija i u zemljama EU-a.

U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi.

U zemljama EU-a godišnje se dijagnosticira oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

Virus HIV-a spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod ubrizgavanja droga), te sa zaražene majke na dijete.

Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om je testiranje, koje je u Hrvatskoj anonimno i besplatno, a može se obaviti u zdravstvenim ustanovama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo,HZJZ, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević) i pojedinim udrugama.

Hrvatska udruga za HIV i ove će godine 1. prosinca u šatoru na Cvjetnom trgu građanima besplatno dijeliti edukativne letke i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju.

Zainteresirani će se moći savjetovati sa stručnjacima, a mladi educirati o odgovornom spolnom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući interaktivne edukacije putem kvizova znanja koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.

U povodu Svjetskog dana AIDS-a u Klinici za Infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u petak, 2. prosinca, održat će se stručni simpozij na kojem će biti predstavljene aktivnosti i rezultati u otkrivanju i liječenju HIV/AIDS-a, dok će se u Domu sportova održati Pozitivan koncert na kojem će nastupiti

Bajaga & Instruktori, Josipa Lisac, Rundek Cargo Trio i Luce.

Svaki sedmi Europljanin ne zna da je zaražen HIV-om

Svaki sedmi Europljani zaražen HIV-om nije svjestan toga da je inficiran virusom, priopćile su u utorak EU i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući da je u 2015. godini zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze HIV-om u EU-u.

"HIV i AIDS i dalje su iznimno ozbiljan problem u Europi... Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procjenjuju da svaka sedma osoba nije ni svjesna činjenice da je nositelj tog opasnog virusa što je vrlo zabrinjavajuće", kazao je povjerenik EU-a za zdravstvo Vytenis Andriukaitis u izvješću objavljenom dva dana prije obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a 1. prosinca.

"Osobe koje ne znaju da su zaražene ne mogu se ni liječiti, a usto mogu nastaviti prenositi virus drugima", upozorio je Andriukaitis.

Podatak ECDC-a se temelji na informacijama prikupljenim u 28 zemalja članica EU-a te u Islandu, Liechteinsteinu i u Norveškoj.

Gotovo polovina slučajeva AIDS-a u spomenutim zemljama ili oko 47 posto, dijagnosticira se u kasnoj fazi, stoji u priopćenju ECDC-a te se procjenjuje da su prosječno potrebne gotovo četiri godine prije nego što se infekcija HIV-om dijagnosticira i evidentira.

Najčešći način prijenosa virusa u spomenutoj 31. zemlji još uvijek je nezaštićen spolni odnos među muškarcima te je odgovoran za 42 posto dijagnosticiranih infekcija. U toj grupi evidentirano je značajno povećanje infekcija u posljednjih nekoliko godina. Kada je o heteroseksualnim spolnim odnosima i zarazi HIV-om riječ, na njih otpada 32 posto dijagnosticiranih slučajeva zaraze, a četiri posto osoba zarazi se drogiranjem odnosno prljavim iglama.

U Europi je 2015. registriran najveći broj novih slučajeva zaraze HIV-om u samo godinu dana. Tijekom 2014. u europskim zemljama evidentirane su 142.000 zaraženih, a prošle godine 153.407 slučajeva, podaci su WHO-a.

I brojke iz 2014. bile su rekordne u odnosu na prethodne godine, s obzirom na velik broj zaraženih u Rusiji i među imigrantima.

Gotovo 80 posto slučajeva HIV-a zabilježenih tijekom 2015. evidentirano je u zemljama istočne Europe, 18 posto u zemljama zapadne Europe i tri posto u središnjoj Europi.

Rusija, u kojoj je HIV još uvijek tabu tema, odgovorna je za 64 posto svih novozabilježenih slučajeva zaraze u europskoj regiji i za 81 posto slučajeva u istočnoj Europi. U tom dijelu Europe heteroseksualni odnos najčešći je način prijenosa virusa.

Ostale zemlje s visokom stopom novih slučajeva tijekom prošle godine bile su Ukrajina, Bjelorusija, Estonija, Moldavija, Latvija i Gruzija.

"Unatoč velikim naporima, HIV je i dalje najveći zdravstveni problem u Europi, osobito u njezinu istočnom dijelu", rekla je regionalna ravnateljica WHO-a za Europu Zsuzsanna Jakab.

Pozvala je zemlje članice na primjenu novoga akcijskog plana iz rujna, koji se odnosi na jednostavniji pristup testiranju i na preventivne metode budući da je to jedini način da se spriječi širenje ovoga opasnog virusa.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal