suradnja

Hrvatska i Albanija potpisale Sporazum o razumijevanju u području obrane

12.03.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u utorak u Zagrebu s ministricom obrane Republike Albanije Oltom Xhaçkom Sporazum o razumijevanju u području obrane koji će dati nov poticaj nastavku suradnje između dviju zemalja

Krstičević i Xhaçka razgovarali su o aktualnim sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi i potvrdili tradicionalno dobre bilateralne odnose dviju zemalja utemeljene na dugogodišnjem prijateljstvu i partnerstvu.

S obzirom na suradnju ratnih mornarica dviju država, ministar Krstičević upoznao je albansku ministricu sa studijem Vojnog pomorstva u Splitu koji je razvijen u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' sa Sveučilištem u Splitu.

Ministar je kazao da će 2021./22. na tom studiju studirati moći i kadet iz Albanije.

'Zadovoljstvo mi je što smo danas potpisali Sporazum o razumijevanju u području obrane, koji će pružiti dodatan poticaj i osigurati dobar temelj za daljnji razvoj naše suradnje', kazao je, podsjetivši kako i Hrvatska i Albanija ove godine obilježavaju 10 godina članstva u NATO savezu, što je pridonijelo stabilnosti i sigurnosti dviju država, ali i cijele regije.

Krstičević je također zahvalio Albaniji što je potvrdila sudjelovanje na međunarodnoj vojnoj vježbi 'Immediate Response 19' koju Hrvatska organizira u povodu obilježavanja 10. godišnjice članstva u NATO-u.

Dvoje ministara razgovaralo je i o sigurnosti u jugoistočnoj Europi i aktualnim izazovima s kojima se suočavaju Hrvatska i Albanija.

Krstičević je istaknuo da su suradnja i razmjena informacija u tom pogledu ključni.

S obzirom na to da će Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjedati EU-om, Krstičević je izrazio spremnost Hrvatske da nastavi pružati podršku Albaniji na njezinu putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i da podijeli svoja iskustva iz pristupnih pregovora za članstvo.

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, ministar je istaknuo velik potencijal za jačanje suradnje obrambenih industrija dviju zemalja naglasivši da Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a hrvatski su vojnici opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem, koja je testirana i u misijama i operacijama.

  • +5
Albanska ministrica obrane Alta Xhacka u službenom posjetu Ministarstvu obrane RH Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministrica Xhaçka također je potvrdila izvrsne odnose dviju zemalja te istaknula kako je članstvo Hrvatske i Albanije u NATO-u jamstvo sigurnosti obiju zemalja.

Zahvalila je Hrvatskoj na potpori koju pruža Albaniji na putu prema Europskoj uniji te izrazila želju za intenziviranjem suradnje obrambenih industrija.

Zahvalila je također Hrvatskoj na potpori koju pruža Kosovu i izrazila želju da je nastavi pružati i u budućnosti.

Ministrica je istaknula da su politička stabilnost, sigurnost i gospodarski prosperitet u cijeloj jugoistočnoj Europi jako bitni i da će Hrvatska i Albanija nastaviti tome pridonositi.

'Sporazum koji smo potpisali nakon 16 godina kamen je temeljac naše daljnje suradnje koji nam otvara nove mogućnosti', kazala je ministrica, istaknuvši kako je suradnja Hrvatske i Albanije najvidljivija u sklopu Američko-jadranske povelje zajedničkim sudjelovanjem u NATO misiji potpore miru 'Resolute Support' u Afganistanu.

Nakon održanog sastanka ministri su razgledali izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme u dvorištu Ministarstva obrane.

U sklopu službenog posjeta Hrvatskoj, ministrica Xhaçka susrest će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem te s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.