JOSIPOVIĆ O ZAVRŠETKU PREGOVORA

'Hrvatska ekonomija bit će bolja ulaskom u EU'

11.06.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Ulazak u Europsku uniju dobar je i poželjan za Hrvatsku jer donosi razvojnu perspektivu te mogućnosti gospodarskog, znanstvenog, stručnog i obrazovnog razvoja, rekao je u razgovoru za 'Dnevnik' Nove TV predsjednik Republike Ivo Josipović

Kazao je da smatra da postoji velika vjerojatnost, odnosno da je gotovo siguran da će i politički dio pregovora završiti uspješno.

Upitan bi li nam Francuska ili Velika Britanija u procesu ratifikacije mogle stvarati probleme, Josipović je rekao da ulazak u postupak ratifikacije znači da su zemlje već zatvaranjem pregovora prepoznale neku državu kao dio EU-a i da ratifikacija jest i treba biti formalnost.

'Naravno, teoretski govoreći uvijek je moguće zamisliti da se napravi neki problem, ali ja ne vjerujem da će se to dogoditi', rekao je Josipović.

Rekavši da se ne boji da bi referendum o ulasku Hrvatske u EU mogao propasti, naglasio je da je potrebno izbore odvojiti od referenduma

'Mislim da je važno odvojiti izbore od referenduma jer znamo da se često na referendumima ne glasa o predmetu referenduma, nego o afinitetu prema nekoj političkoj grupaciji', rekao je.

O datumima nije želio govoriti, ali drži da treba proteći dovoljno vremena između izbora i referenduma. Po njegovom mišljenju, prvo bi trebalo održati izbore, o čemu će, dodao je, odlučiti vladajuća koalicija. Rekao je da time što podržava prvo izbore pa onda referendum nije glasnogovornik oporbe.

Na novinarsku napomenu da je nedavno naljutio premijerku rekavši da završetak pregovora u lipnju i nije neki uspjeh, Josipović je rekao da je htio reći da su pregovori trajali jako dugo te da je sad priča završena i nema potrebe vaditi neke stare ocjene i obračune.

Upitan može li to što se Hrvatskoj predbacuje nedovoljno procesuiranje ratnih zločina postati novi oblik ucjene, Josipović je ustvrdio da nema ucjene i da je procesuiranje ratnih zločina naša obaveza. Svaki zločin koji se otkrije treba procesuirati, bitna je kvaliteta, kazao je.

Na pitanje je li država odgovorna što se prije nije tražilo da se i na Hrvatsku proširi optužnica protiv haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, kazao je da je posao tužitelja da se to obuhvati. 'Ne može se reći da smo mi tu nešto propuštali. Ti su materijali poslani puno prije i sada se ponovno šalju. Mislim da treba biti korektan i objektivan i ne optuživati vladu i Državno odvjetništvo jer su učinili sve što se moglo', rekao je.

Upitan tko je kriv za loše gospodarstvo u Hrvatskoj, kazao je da je Vlada odgovorna za reforme i da je Vlada predvidjela veliki set reformi, od kojih se neke provode, a neke manje. 'Mislim da bi jako trebalo poraditi na racionalizaciji lokalne samouprave i na promjenama u poreznom sustavu', rekao je Josipović, koji smatra da će hrvatsko gospodarstvo biti bolje ulaskom u EU.

Josipović nije želio komentirati to što predsjednik SDP-a jučer nije komentirao završetak pregovora. No, kazao je da se SDP jučer izjasnio. 'To je li ovaj ili onaj dao izjavu ne govori o potpori ili ne-potpori. Meni je važno da smo završili pregovore i mislim da ovog trenutka nema razloga da se od ulaska u EU radi politički skandal tražeći tko je za, a tko je protiv jer su svi za', rekao je.

Drži da će vladajući s pravom koristiti EU na izborima jer je ulazak u EU dostignuće.