TUŽBA ZA GENOCID

'Hrvatska demonizira Srbe kao Tuđman 90-ih'

27.03.2014 u 21:59

Bionic
Reading

Srbijanski predstavnici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) izjavili su u četvrtak da pomirenje između Hrvatske i Srbije nije moguće dok Zagreb demonizira Srbe u nedostatku valjanih dokaza za tužbu protiv Beograda za genocid

'Hrvatska mora demonizirati Srbe i njihovu politiku 90-ih. Sumnjam da je to doprinos pomirenju na temelju povijesnih činjenica', rekao je voditelj srbijanskog pravnog tima Saša Obradović na suđenju u Palači mira u Den Haagu.

Odgovarajući na prošlotjednu završnu riječ pravnih zastupnika Zagreba, ocijenio je da su umjesto dokaza protiv Srbije ponudili 'fabricirana izvješća i 'retorička pretjerivanja'.
'Srbe je trebalo demonizirati kao što je to činio Tuđman 90-ih godina, a čini se da su naši kolege s druge strane sudnice taoci te politike', ustvrdio je Obradović na početku drugog kruga srbijanskog dokaznog postupka. Profesor Andreas Zimmermann kaže da se u sudnici prošloga tjedna čula 'bajka' i 'prijetnja sudu' da će postati irelevantan ako ne uvaži hrvatske argumente protiv Srbije.


'Strah je loš saveznik', poručio je Zimmermann sucima i ustvrdio da u Hrvatskoj 1991. i 1992. nije bilo genocida, nego se radilo o oružanom sukobu s brojnim žrtvama na objema stranama. 'Hrvatska nije došla pred sud čistih ruku, ni u pogledu merituma stvari niti u pogledu nadležnosti', istaknuo je.

Zastupnik Christian Tams je taktiku Zagreba usporedio s Potemkinovim selima 'u kojima je fasada blještava, a iza nje je vrlo malo toga'. Ako budete htjeli utvrditi što se iza nje nalazi, otkrit ćete da je to ništa', rekao je profesor međunarodnog prava.

Odvjetnik Wayne Jordash podsjetio je na oslobađajuće presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) visokim dužnosnicima srbijanske službe sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i BiH.
'Sva tri slučaja u kojima se propitivala uloga Slobodana Miloševića u ratu u Hrvatskoj završila su istim zaključkom. Miloševićeva vlada nije bila na kriminalni način uključena u događaje u Hrvatskoj', ustvrdio je Jordash.

Presudu Milanu Babiću, kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata Beograda i lokalnih hrvatskih Srba, relativizirao je ocjenom da se radi o 'samoproglašenom zločincu' koji je priznao krivnju i surađivao s tužiocima ICTY-a protiv drugih.

Od jedanaest navodnih članova zločinačkog pothvata osam ih uopće nije optuženo ili su oslobođeni krivnje, istaknuo je Jordash rekavši da to dovoljno govori o važnosti te presude za slučaj 'Hrvatska protiv Srbije'. Postupak se nastavlja u petak kada će srbijanski pravni tim završiti s drugim krugom iznošenja svojih argumenata.