SPORNI PRIJEDLOG SPORAZUMA

Hrvatska daje Sloveniji vezu prema otvorenom moru

29.10.2009 u 10:31

Bionic
Reading

'Članak 3. Arbitražni sud određuje tijek granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije, vezu Slovenije s otvorenim morem, režim korištenja relevantnih morskih površina.' To je sporni članak prijedloga sporazuma o arbitraži između Slovenije i Hrvatske zbog kojega je oporba sa SDP-om na čelu taj sporazum odbacila, piše Večernji list

Sporazumu koji je premijerka jučer prezentirala parlamentarnim strankama dodana je i izjava Hrvatske koja je dana pred Predsjedništvom Europske komisije i predstavnicima SAD-a u kojoj stoji da se Hrvatska ne obvezuje dopustiti Sloveniji izlazak na otvoreno more. Tu izjavu, međutim, arbitražni sud može, ali ne mora uzeti u obzir te ona nije bila dovoljna da oporba podrži predloženi sporazum.

Za njih je, kako doznaje Večernjak, stavak 'b' trećeg članka sporazuma istovjetan sa sporazumom Račan – Drnovšek i pretpostavljaju da bi, prihvati li se takav prijedlog, Hrvatska Sloveniji dala dio svog teritorija. Daniel Srb (HSP) kazao je kako je 'predloženi sporazum štetniji od drugog prijedloga Ollija Rehna'.

Televizija Slovenije izvijestila je da slovensko ministarstvo vanjskih poslova takav rasplet razgovora hrvatske premijerke s oporbom sinoć nije htjelo komentirati. Voditeljica posljednje večernje informativne emisije 'Odmevi' (Odjeci) u razgovoru sa zagrebačkom dopisnicom zaključila je da takav ishod sinoćnjeg razgovora u Banskim dvorima govori da ni slovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak nije uspješno obavio posao kada se u Zagrebu sastao s prvakom SDP-a Zoranom Milanovićem

Umjesto zatvorene sjednice Vlade, na kojoj se trebao formalizirati sporazum sa Slovenijom, Kosor je izašla iz Banskih dvora i pred novinarima zaključila: 'Izgledalo je da ćemo se o sporazumu usuglasiti, pa sam to htjela formalizirati, ali nismo zbog odluke SDP-a.' Sudionicima sastanka nije najjasnije što se točno dogodilo i 'je li premijerka prerano zaključila da je uspjela ili je jedna od strana usred sastanka povukla ručnu'.

'Premijerka je htjela cijelu priču zbrzati kako bi se danas u Bruxellesu na sastanku europskih pučana pohvalila da je sve dogovoreno. Trebao je to biti još jedan njezin uspjeh, a mi smo trebali biti samo dio scenografije. No neće tako ići. Mora odgovoriti na još neka pitanja i možda ćemo se u petak uspjeti dogovoriti', čulo se sinoć iz oporbe.

'Još nas čeka razgovor o cijelom kontekstu i načinu na koji bi se to u Saboru trebalo odlučiti. Do početka sljedećeg tjedna ima vremena da se sve dogovorimo. Ne može prijetnja blokadom biti oblik ucjene za opoziciju', objašnjavaju.

Prijedlog sporazuma početkom idućega tjedna naći će se na dnevnom redu Sabora, bez obzira na to hoće li oporba dati svoju podršku ili ne.

Najvažnije točke sporazuma

Sastav arbitražnog suda:
– u roku od 15 dana stranke moraju usuglasiti predsjednika i dva člana
– u idućih 15 dana svaka će stranka imenovati još po jednog člana

Arbitražni sud određuje:
a) tijek granica na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije
b) vezu Slovenije prema otvorenom moru
c) režim za korištenje relevantnih morskih područja

Stranke imaju mjesec dana za specifikaciju spora, u suprotnom predmet spora odredit će arbitražni sud prema postojećim podnescima obiju strana.

Nijedan dokument nastao nakon 25. lipnja 1991. godine neće imati pravno značenje niti je obvezujući.

Spor se vodi na engleskom jeziku.

Odluka arbitražnog suda obvezujuća je za stranke.

Sve nužno za provođenje dogovora, uključujući i izmjene zakona, stranke moraju učiniti u roku od šest mjeseci.

Odluka arbitražnog suda stupa na snagu onog tjedna nakon razmjene diplomatskih nota kojima strane izražavaju suglasnost sa sporazumom.