KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ:

'Hrvatska će sama odlučiti o povlačenju vojnika iz Afganistana'

16.05.2012 u 22:41

Bionic
Reading

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu da će hrvatska vlada sama odlučiti o tome kada će se hrvatski vojnici, kojih je u Afganistanu trenutno 350, vratiti kući i s hoće li Hrvatska sudjelovati u financiranju afganistanskih policijskih i vojnih snaga nakon povlačenja međunarodnih snaga

'Nakon 2014. slijedi transformacija misije ISAF koja više neće izvoditi borbene operacije, nego će se pretvoriti u mentorstvo. Hrvatska je suverena država koja samostalno donosi odluke o sudjelovanju u međunarodnim misijama', istaknula je Grabar-Kitarović u Dnevniku plus HTV-a..

Dodala je da je ponosna na trogodišnje članstvo Hrvatske u NATO-u, posebno na 23 civilna projekta koja Zagreb samostalno ili u suradnji s UNDP-om provodi u Afganistanu. Pozdravila je 'hrvatski' projekt školovanja djevojčica u Afganistanu o kojem je, kako je rekla, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nedavno u Bruxellesu kolegama ministrima održala upečatljiv govor.

Ona je rekla da od predstojećeg summita Sjevernoatlanskog saveza u Chicagu očekuje da potvrdi NATO kao najuspješniji vojni savez koji je odlučan ispunjavati preuzete obveze.

'Od summita očekujem i da potvrdi našu predanost širenju partnerstva diljem svijeta te da i u uvjetima štednje nastavi ispunjavati dužnosti iz Povelje, a to je prvenstveno kolektivna obrana članica', rekla je Grabar Kitarović

Upitana ispunjava li Hrvatska preporuku NATO-a o izdvajanju dva posto BDP-a za troškove obrane, Grabar-Kitarović je rekla da to, u uvjetima krize i štednje, čini samo nekoliko članica. 'Izdvajanje stoga mora biti upotrebljeno na koristan način, pa NATO ustraje na konceptu 'Pametne obrane' kako bi i u krizi ispunjavao svoje zadaće i izgrađivao svoje kapacitete', rekla je.