DARKO MILINOVIĆ:

Hrvatska će među prvima imati cjepivo za gripu A

03.05.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović u intervjuu za Večernji list rekao je da će Hrvatska biti među prvim državama koje će dobiti cjepivo za gripu A, koje je u izradi

Hrvatska trenutno raspolaže sa 800 tisuća doza antivirusnih lijekova, uključujući 15 tisuća doza za djecu, što je dovoljno za eventualnu epidemiju na području Hrvatske.

'Predbilježili smo se i za dva milijuna, s tim da naš Imunološki zavod ima mogućnost uključiti se u finalizaciju izrade cjepiva, što Hrvatsku svrstava u red zemalja koje će među prvima dobiti cjepivo. Hrvatska se svrstva u red vodećih zemalja po pripremljenosti za eventualnu pandemiju', pohvalio se Mililinović.

'Pacijenti u izolaciji odmah dobivaju i antivirusnu terapiju. Ali dođe li do velike epidemije i masovnog obolijevanja, nijedan zdravstveni sustav u svijetu, pa ni hrvatski, ne može hospitalizirati sve pacijente. U takvim okolnostima karantena oboljelih je u njihovim kućama, prati ih zdravstveni sustav, a u bolnice idu samo oboljeli s teškim kliničkim slikama. Sve su bolnice osigurale sobe za izolaciju. Kako nalaže nacionalni plan zbrinjavanja u pandemiji, zdravstvena je služba posve spremna i za šesti, posljednji stupanj upozorenja', kaže ministar.