TRALJAVA DRŽAVA

Hrvatska bez veleposlanika u UN-u

02.09.2009 u 08:08

Bionic
Reading

Hrvatska više ni formalno nema šefa Stalne misije pri UN-u u New Yorku. Odluka o razrješenju veleposlanika Nevena Jurice još nije službeno objavljena u Narodnim novinama, no u Uredu predsjednika potvrdili su da je razrješenje datirano na 31. kolovoza

S obzirom na to da Juričin nasljednik na toj poziciji još nije potvrđen, Hrvatska je i formalno ostala bez šefa Misije četiri mjeseca prije nego što joj istekne dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti, najvažnijeg političkog tijela UN-a.

Na East Riveru Juricu već mjesecima mijenja njegov zamjenik Ranko Vilović, privremeni otpravnik poslova Stalne misije pri UN-u. Vilović glasi za izvrsnog profesionalca, karijernog diplomata koji dobro obavlja taj posao. No to ne mijenja činjenicu da će Hrvatska gotovo četvrtinu svog mandata u Vijeću sigurnosti biti bez službeno najvišeg diplomatskog predstavnika u tom tijelu. Mandat u VS-u, naime, traje 24 mjeseca, a u hrvatskoj Misiji poslove veleposlanika njegov zamjenik obavlja praktički već pet mjeseci, otkad je u travnju Jurica došao u Hrvatsku nakon čega se u New York više nije vraćao. Sada se očekuje da se predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglase oko novog šefa hrvatske misije, što bi, prema neslužbenim informacijama, trebao biti upravo Vilović.

'Krajnje je neuobičajeno da zemlja članica Vijeća sigurnosti tako dugo nema stalnog predstavnika i to prvo zbog bolesti, a potom kriminala. Činjenica je da se ulaskom u Vijeće sigurnosti hvalimo kao diplomatskim uspjehom, a situacija kakvu imamo pokazuje potpuno nezrelnost Hrvatske za veliku politiku. Sve je to nepotrebno', komentirao je povjesničar Tvrtko Jakovina, podsjetivši da je bivši veleposlanik Jurica 'već dugo u zemlji' i da se o imenovanju novog šefa Misije moglo razmišljati na vrijeme. 'Pretpostavljam da se rješavaju lokalne stvari, koje nam isto idu slabo', zaključio je Jakovina.

Vrlo slično razmišlja i profesor na Fakultetu političkih znanosti Ivan Grdešić, bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u, koji ističe da u tom slučaju dvije stvari ostavljaju loš dojam.
'Prvo je u kakvim je okolnostima veleposlanik napustio svoj posao, a drugo da nismo mogli po hitnom postupku riješiti imenovanje novoga', kaže Grdešić, dodajući da nas 'nikakvi godišnji odmori niti ljeto za to ne mogu opravdati'.

'Nije dobro što nemamo šefa misije, jer ispada kao da je to mjesto u Vijeću sigurnosti nekakva usputna stvar, kao da nam je svejedno što smo ga dobili. To je sasvim neozbiljno', istaknuo je ravnatelj Instituta za međunarodne odnose Mladen Staničić