VESNA PUSIĆ

'Hrvatska apsolutno spremna za EU, a BiH treba promjene'

23.06.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Ishod referenduma o pristupanju Europskoj uniji koji treba provesti Hrvatska vjerojatno će biti sličan onome u drugim tranzicijskim zemljama te na njemu treba očekivati razmjerno visoku potporu i razmjerno malu izlaznost s obzirom da se to smatra svršenim činom, ocijenila je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU u intervjuu koji je u četvrtak objavilo sarajevsko Oslobođenje

'Naravno, ne treba sjediti prekriženih ruku i čekati da se referendum dogodi, treba se vrlo aktivno uključiti, a prva faza je detaljno i upotrebljivo informiranje građana', kazala je Pusić. Ona je istaknula kako je hrvatsko društvo 'apsolutno spremno' za promjene koje podrazumijeva članstvo u EU te kako je to možda i najvažniji rezultat pregovaračkog procesa.

'To znači naučiti stvarati političke konsenzuse, razlikovati što je važno od nevažnog u ciljevima, naučiti se da si u prvom redu ti odgovoran jer članstvo u EU ne znači da će nama bilo tko iz Bruxellesa ili bilo tko drugi doći i za nas nešto uraditi', kazala je Pusić.

Dodala je kako je tijekom pregovora Hrvatska stekla iskustvo koje će biti od velike koristi drugim zemljama regije koje se ne bi trebale tek 'ugurati' u EU nego provesti teške reforme jer je to u njihovu interesu. Isto vrijedi i za BiH, drži Pusić, dodajući kako bi u ovoj fazi bilo najkorisnije organizirati regionalnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o tome što učiniti da BiH počne funkcionirati kao država.

'Mislim da takvu konferenciju, naravno, mora voditi BiH, ali smatram da su i susjedi relevantni', izjavila je Pusić. Istaknula je kako BiH mora biti država u kojoj se, za početak, svi narodi osjećaju tako da mogu biti ono što jesu, da imaju sigurnost i politički utjecaj, a da istodobno mogu biti i dio EU.

Gradnja građanske države jest dugoročni cilj, kako za BiH tako i za Hrvatsku, no to je dugoročni cilj i do njega tek treba stići, ocijenila je Pusić. Glasovi koje na izborima dobivaju politički vođe hrvatskog i srpskog naroda u BiH dolaze upravo od onih ljudi koji se boje kakva će im biti sudbina i koji se ne osjećaju sigurnima u današnjoj BiH.

U slučaju bosanskih Hrvata, pojasnila je Pusić, trik je u njihovoj formalnoj jednakosti, a faktičkoj marginaliziranosti, pa i sada dvoje između borbe za opstanak i odlaska iz BiH. 'Na žalost i za BiH i za cijelu regiju, Hrvati imaju vrlo realnu opciju da odu. I puno ih je otišlo iz BiH', upozorila je Pusić.

Potvrdila je kako i osobno drži nedopustitivm da Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavlja Željko Komšić koji je na tu poziciju došao trikom na temelju bošnjačkih glasova.