FORBES:

Hrvatska 20. na popisu ekološki najčišćih zemalja

18.04.2009 u 09:11

Bionic
Reading

Američki magazin Forbes u subotu je objavio popis ekološki najčišćih zemalja svijeta, prema indeksima utvrđenim na sveučilištima Yale i Columbia, na kojem je Hrvatska zauzela 20. mjesto, a prvo mjesto u regiji istočne Europe i srednje Azije

S indeksom ekoloških rezultata (EPI) 84,6 od mogućih 100, Hrvatska zauzima 20. mjesto u svijetu na popisu ekološki najčišćih zemalja, koji predvode Švicarska i skandinavske zemlje, a među prvih 20 je 14 europskih zemalja.

'Hrvatska prepoznaje vrijednost turizma i čistoću svojih plaža uzima kao prioritet. Zemlja koja leži na Jadranskom moru, nasuprot Italije, nudi posjetiteljima bogat, zdrav riblji fond i sigurnost od bolesti koje se prenose vodom. No nasljeđe desetljeća komunističke vladavine ostaje: industrija iz sovjetskog razdoblja ispušta stakleničke plinove i čestice, kvareći kvalitetu zraka. Ukupni rezultat bioraznolikosti Hrvatske je samo 14, prema i dalje slabih 34,8 za regiju.

Centar za međunarodnu znanstvenu informacijsku mrežu Sveučilišta Columbia i Centar za ekološko pravo i politiku Sveučilišta Yale razvili su indeks ekoloških rezultata (EPI) kako bi istaknuli najčišće zemlje te dali onima koji zaostaju mjerila za napore kojima mogu poboljšati vlastiti okoliš i zdravlje svojih građana.

Švicarska je na vrhu popisa s indeksom EPI 95,5 od 100. Slijede Švedska i Norveška koje dijele drugo mjestu sa 93,1. Među neeuropskim zemljama u prvih 20 su Kostarika (5), Novi Zeland (7) i Kolumbija (9).

Europske zemlje imaju dobre rezultate u zdravstvenom poretku EPI-ja koji mjeri učinak zagađenja na ljudsko zdravlje. Drugo široko mjerilo, vitalnost ekosustava, uključuje zdravlje ribarstva, količinu emisije stakleničkih plinova i očuvanje raznolikosti flore i faune.

Skandinavija, s malobrojnim stanovništvom i velikim nenaseljenim prostorima, ima netaknute šume i razmjerno nisku zagađenost zraka.

SAD, nekoć vodeći u ekološkoj zaštiti, zaostaje za Europom posljednjih 25 godina, rekao je pomoćnik direktora ekološkog centra sveučilišta Columbije Mark Levy.

Istraživači EPI-ja upozoravaju da informacije koje su odredile poredak često potiču iz lokalnih izvora i da nisu uvijek idealne kvalitete, osobito u zemljama u razvoju. Oni su rangirali 149 zemalja, a ostalih 50 su izostavili zbog nepotpunih podataka.