POMELA IH LAVINA

Hrvatica spašavala alpiniste na Himalaji

08.05.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Pet dana nakon prve lavine, koja je umalo pomela nekoliko članica hrvatske ženske ekspedicije na Mt. Everestu, ostatak tog istog ledenog bloka, visokog više stotina metara, jučer se srušio na Ledeni slap i izazvao veliku lavinu koja je ponovo došla do Baznog logora

Ovoga puta nijedna Hrvatica nije se našla lavini na putu, ali je lavina zato zahvatila nekoliko drugih penjača, odbacivši pritom dvoje Austrijanaca i jednog Sherpu u obližnje pukotine u ledenjaku.

Kako je izvjestio voditelj ekspedicije Darko Berljak, Austrijanci su prošli samo s ozljedama od udarca u led, jedan od njih i s težom hipotermijom, dok je Sherpu udar odnio u duboku ledanjačku pukotinu i potraga za njim još uvijek traje.

Pomoć u bespućima Himalaje

Liječnica hrvatske ekspedicije i pripadnica HGSS-a dr.Lana Đonlagić odmah je zajedno s kolegama iz drugih ekspedicija priskočila u pomoć i Austrijanci se nalaze van životne opasnosti.

No to nisu jedini problemi s kojima se posljednjih dana u vrletima Himalaje susreću alpinisti. Tako je jučer jedan penjač doživio infarkt, a noćas je Indijcu penjaču u Baznom logoru puklo slijepo crijevo pa je dr. Lana Đonlagić ponovo imala posla.

Hrvatska ekspedicija trebala je sutra početi sa završnim usponom, ali je to odgođeno do daljnjega zbog vjetra koji je počeo puhati i čiji se maksimum od 200km/h na visini od 8000m očekuje sljedećih nekoliko dana.