PROMJENE KOJE TO NISU

Hrvati u BiH nezadovoljni reformskim paketom

20.10.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Čelnici hrvatskih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje su uključene u proces pregovora o ustavnim reformama u toj zemlji u ponedjeljak su ocijenili kako je reformski paket, što su ga zajednički predložile Sjedinjene Države i Europska unija, nedostatan da bi značajnije promijenio stanje u toj zemlji te da ne odgovara zahtjevima hrvatskog naroda za osiguranje potpune ravnopravnosti

Nakon konzultacija s predstavnicima američke i europske diplomacije u rezidenciji američkog veleposlanika u Sarajevu, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako ponuđeni prijedlozi "apsolutino nisu povoljni" po hrvatski narod u BiH.

"Dokument je na tragu travanjskog paketa od prije četiri godine i čak dorađen, rekao bih, lošiji je za nekih 15 posto", kazao je Čović nakon konzultacija s međunarodnim dužnosnicima.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić kazao je kako je ponuđeni dokument "općenito ispod potreba BiH", iako je u nekim aspektima zadovoljavajući.

"On je ispod onoga što očekuju Hrvati u BiH", upozorio je Ljubić

Dokument predstavljen u ponedjeljak čelnicima sedam političkih stranaka iz BiH izazvao je uglavnom nezadovoljstvo kod sviju osim kod čelnika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije koji je ocijenio kako bi on mogao biti dobrom osnovicom za dalje temljitije promjene.

Bošnjački politički čelnici Sulejman Tihić i Haris Silajdžić ocijenili su ozbiljnim manjkom to što se ne spominje mogućnost reduciranja ili ukidanja tzv. entitetskog glasovanja, dok se čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik usprotivio cijelom dokumentu ocijenivši ga protudaytonskim.

Predstavnici sedam političkih stranaka o ponuđenom će dokumentu u utorak u vojnoj bazi Butmir razgovarati na zajedničkom sastanku sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.