IZ IZVJEŠTAJA ZA SABOR

Hrvati u Afganistanu preživjeli ukupno 14 incidenata

28.11.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Pripadnici hrvatskog kontingenta u Afganistanu u posljednje dvije godine preživjeli su pad jednog helikoptera, propucavanje drugog s devet metaka, a bio je tu još niz incidenata s upotrebom oružja, pa čak i jedna međusobna tučnjava – stoji u Izvješću o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji ISAF u razdoblju od 1. rujna 2010. do 31. ožujka 2012. godine, koje se ovih dana našlo na dnevnom redu Sabora

Tijekom tog perioda hrvatski kontingent zabilježio je ukupno 14 takozvanih 'izvanrednih događaja', od kojih se o nekima već pisalo u hrvatskim medijima, a sada su uz nabrajanje ostalih incidenata potvrđeni i u navedenom izvješću Saboru.

Među najopasnijima je bio napad pobunjenika od 21. studenoga 2010. godine na helikopter Mi-17 u kojem su se nalazili pripadnici hrvatskog kontingenta kao mentori pilota afganistanskih zračnih snaga. Tijekom leta je na helikopter otvorena vatra pješačkim naoružanjem, pri čemu je Mi-17 bio pogođen s devet metaka, ali je uspješno napustio područje napada bez posljedica za hrvatski mentorski tim.

Drugi zračni incident bio je pad helikoptera AAF s dva pripadnika hrvatskog kontingenta 15. lipnja 2011. godine, deset kilometara od granice s Pakistanom, kada je došlo do prevrtanja prilikom slijetanja. Tada je jedan hrvatski letač-mehaničar zadobio udarac u glavu zbog kojeg je prevezen u američku vojnu bolnicu u Ramstein, a potom vraćen u Hrvatsku.

Izvješće bilježi i tri slučajna opaljenja iz 'samokresa', jedno slučajno opaljenje iz puške i tjelesno sukobljavanje između pripadnika zaštitne pješačke satnije. Jedan je pripadnik hrvatskog kontingenta nakon stegovnog postupka zbog nanošenja teške tjelesne ozljede nepažljivim rukovanjem oružjem vraćen u srpnju 2011. u Hrvatsku, a riječ je o incidentu u kojem je došlo do samoranjavanja s prostrijelnom lijeve potkoljenice i ranjavanja jednog pripadnika belgijskih snaga, za kojeg se ne navodi težina ozljede.

Ostali događaji bili su manjeg značaja, poput prometne nezgode i raznih oštećenja vozila, a navodi se da svi ti incidenti nisu narušili spremnost hrvatskih snaga. Zabilježen je i veći broj zdravstvenih teškoća, koje su se najčešće odnosile na bolesti zubi i usne šupljine, kože i probavnog trakta, ali je bilo i nekoliko težih oboljenja, pa se u izvješću navode upala slijepog crijeva, plućna embolija i lišmanijaza, parazitska bolest koju uzrokuju insekti slični komarcima.

Tijekom izvještajnog razdoblja u misiji u Afganistanu bilo je kroz više rotacija angažirano ukupno 988 pripadnika hrvatskih snaga, od čega 31 žena, a najviše ih je u istom trenutku bilo 340. Ukupno je u tih 19 mjeseci na misiju potrošeno 380 milijuna kuna.

Hrvatski ISAF ratuje s talibanima