POVRATAK IZBJEGLICA

Hrvati traže obnovu imovine u Bosanskoj posavini

10.05.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Zahtjeve za obnovu imovine u Bosni i Hercegovinu podnijelo je više od sedam tisuća hrvatskih prognaničkih obitelji a najveći dio tih zahtjeva odnosi se na teritorij entiteta Republika Srpska, poglavito na Bosansku posavinu, izjavio je ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Davor Čordaš

U intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Čordaš je pojasnio kako je do 15. travnja zahtjeve za obnovu imovine porušene u ratu podnijelo točno 7246 hrvatskih obitelji.

Kazao je kako je tijekom 2011. godine iz proračunskih sredstava RS-a za povratak Hrvata izdvojeno 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,25 milijuna eura) što je značajan pomak s obzirom na činjenicu da je od 2006. do 2010. godine za te svrhe bilo osigurano ukupno 2,8 milijuna KM (1,4 milijuna eura).

Podsjetio je kako je na donatorskoj konferenciji koja je u travnju održana u Sarajevu prikupljeno oko 300 milijuna eura za povratak na području Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. Dio sredstava namijenjen BiH trebao bi osigurati zbrivanjavnje 5400 obitelji od čega se 4200 opredijelilo za povratak u RS. Među njima je 1800 hrvatskih, 1200 bošnjačkih te isti toliki broj srpskih obitelji.

"To bi značilo da će oko tri četvrtine sredstava biti implementirane u RS-u no moram podsjetiti da je 5400 obitelji tek deseti dio izbjeglog i prognanog stanovništva koje čeka obnovu svoje imovine u BiH", kazao je Čordaš podsjećajući na činjenicu da obnovu imovine u ovom trenutku čeka više od pedeset tisuća obitelji. Od te brojke više od 22 tisuće odnosi se na RS i na činjenicu da se za povratak prijavilo gotovo 74 tisuće osoba.

Čordaš je odbacio tvrdnje kako se proces povratka, bar kada je riječ o RS-u, može smatrati okončanim."On će biti okončan kada svi koji se žele vratiti budu imali obnovljene kuće, struju i vodu u tim kućama, obnovljenu putnu komunikaciju do tih kuća i prihode koji će im osigurati dostojanstven život", konstatirao je Čordaš.