VIDOŠEVIĆ U 'NEDJELJOM U DVA'

'Hrvati su neobrazovani i lijeni'

18.04.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koji se nakon poraza na predsjedničkim izborima i ozlijede zadobivene pri padu s konja rijetko pojavljuje u javnosti, obrijao je bradu i pojavio se u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'

'Vježbao sam za umirovljenika, teško sam se kretao', kazao je Vidošević. Voditelja je zanimalo što Vidošević misli o sukobu Jadranke Kosor i Ive Josipovića oko isprike u BiH, na što je Vidošević kazao da je 'neosporna činjenica da Hrvatska kroz institucije nije sudjelovala u podjeli BiH'. 'Hrvatska je snažno podupirala neovisnost te zemlje, no ja sam od Josipovića očekivao da ponudi pogled prema sutra, ne prema jučer', pojasnio je Vidošević, ocijenivši rečenicu kojom se Josipović ispričavao za podjelu BiH depresivnom.

'BiH mora biti zemlja ravnopravnih naroda i građana, kao Švicarska, konfederalna država da se sačuva i nacionalni princip i prava građana', kazao je Vidošević i dodao da je sukob premijerke i predsjednika 'bježanje od egzistencijalnog pitanja'.

'Ova je Vlada odgovornija od svih do sada.'

Vidošević je istaknuo da Vlada Jadranke Kosor nije u mogućnosti voditi zemlju bolje od onoga što čini. 'Ova Vlada je nešto odgovornija od svih vlada u posljednjih 16 godina', smatra Vidošević. Istaknuo je da smo za lošu gospodarsku situaciju krvi mi sami jer smo deset godina živjeli iznad svojih mogućnosti, kupovali automobile i išli na ljetovanja na kredit, umjesto da smo ulagali u školovanje djece.

Uredi u Kabulu i Bagdadu?

Vidošević kaže da se HGK u posljednje vrijeme orijentirao nameđunarodne projekte. Otvaraju predstavništvo u Moskvi i u Afganistanu,a ne isključuje mogućnost da se HGK pojavi u skorije vrijeme i u Iraku.


Koliko bi Aleksandar Stanković kao svoju gošću želio imati Jadranku Kosor, pokazao je i u ovoj emisiji. Nakon što je prije nekoliko tjedana gostu Dragi Pilselu ponudio da se uživi u ulogu premijerke i poput nje odgovara na pitanja, ove je nedjelje isto ponudio i Vidoševiću.

Vidošević kaže da ne bi podilazio nikome. 'Ljudi moraju znati pravo stanje stvari. U posljednjih deset godina Hrvati su živjeli bolje nego ikada, na nekoliko milijardi eura tuđeg novca', ustvrdio je Vidošević i pohvalio omraženog ministra financija Ivana Šukera: 'Šuker radi koristan posao da država funkcionira jer ipak ima za mirovine i plaće.' Promjene Vidošević ne očekuje ni od oporbe. 'Od Zorana Milanovića kao pojedinca ne očekujem ništa. On nema nikakve šanse ako ostane izoliran, isto kao i ova Vlada. Ja sam bio protiv prijevremenih izbora', kaže Vidošević.

'Potreban je široki društveni dogovor. Kritiziranjem Vlade možemo prati savjest, no oni sami ne mogu više', kaže predsjednik HGK-a. 'Svi su za velike promjene ako to ne dira njih', dodaje. Iako blagonaklono govori o Vladi, Vidošević ipak smatra da je uvođenje kriznog poreza pogrešan potez. 'Trebalo je krenuti od rashodovne strane proračuna, ne od prihoda', kaže.

Tvrdi da javna uprava mora biti manja, no da se u isto vrijeme ne može desetke tisuća zaposlenih baciti na ulicu ili poslati u mirovinu. Kaže da se u posljednjih 40 godina živi bez 'filozofije stvaranja'. 'Hrvatski narod je neobrazovan i nema radne navike', kritizira Vidošević i zaključuje da 'Hrvatska nema definiranu državnu politiku, a kada to nemate, onda se događaju polemike poput ove o BiH.'