KOSOR, PAHOR I TADIĆ U SMEDEREVU

Hrvati, Srbi i Slovenci zajedno na treća tržišta!

01.04.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Srbije Boris Tadić i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su danas u Smederevu zajedničku izjavu kojom potvrđuju dobre odnose triju država i naroda te promoviraju razvoj zajedničke ekonomske suradnje i nastup na trećim tržištima, javlja srpski portal mondo.rs

'Naše zemlje imaju zajednički cilj promovirati bližu suradnju između gospodarskih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku suradnju s inozemstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država', stoji u zajedničkoj izjavi Jadranke Kosor, Borisa Tadića i Boruta Pahora.

Zajednička izjava, kako je naglašeno, osigurava politički okvir za suradnju na području gospodarstva.

Tri zemlje planiraju zajedno raditi na pronalaženju mogućnosti za suradnju na trećim tržištima, prije svega u građevini, obrambenoj, automobilskoj, drvnoj i prehrambenoj industriji, kao i na području transporta i komunikacija, piše HRT

'Završetak pregovora Hrvatske s EU-om dobra je poruka za sve naše susjede i cijeli jugoistok Europe jer potvrđuje da se reforme i cijeli taj posao isplate', rekla je premijerka Kosor. Dodala je kako Hrvatska do kraja lipnja može ispuniti uvjete za završetak pregovora o pristupanju.

Kosor je naglasila da je gospodarska suradnja iznimno važan element za stabilnost jugoistočne Europe i kao primjer gospodarske suradnje triju države navela je zajednički željeznički projekt Cargo 10, kojim će zajednički kapacitet činiti 25 tisuća vagona.

Rekla je kako je za Hrvatsku pitanje nestalih 'pitanje svih pitanja' te da će sve biti učinjeno da se sporovi poput slučaja Tihomira Purde ne ponove.

Predsjednik Tadić istaknuo je kako je završetak pregovora Hrvatske s EU-om dobar ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju te u tome izrazio apsolutnu potporu Hrvatskoj.

Najavio je kako će srbijansko pravosuđe revidirati predmete vezane za ratne zločine, preuzete od nekadašnjeg vojnog pravosuđa. Na pitanje jesu li postignuti uvjeti za razgovore o povlačenju međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske, Tadić je izrazio spremnost Srbije za razgovore o tome.

Slovenski premijer Pahor izjavio je da će se kao predstavnik zemlje članice Europskog vijeća zauzeti da Hrvatska završi pregovore u lipnju. Važno je, rekao je, da se problemi između tri zemlje, zaostali iz prošlosti, rješavaju brže, u dobroj vjeri i mirnim putem. Najavio je za 15. travnja u Brdu kod Kranja sastanak ministara pravosuđa svih zemalja iz regije, a tema sastanka će biti suradnja u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala.

Sastanak Kosor-Tadić-Pahor trebao se održati još potkraj veljače, ali je zbog slučaja Tomislava Purde i lavine koju je on pokrenuo u Hrvatskoj na molbu Jadranke Kosor odgođen. Odabir vile Zlatni breg za trilateralu SHS, kako su je još u Ptuju prozvali slovenski kolege, nije slučajan i analitičari ga doživljavaju kao politički korektan. Vilu je naime početkom 19. stoljeća kao svoj ljetnikovac podignula proeuropski usmjerena kraljevska loza Obrenovića.

Nakon sastanka s Pahorom i Tadićem premijerka Kosor sastat će se u Beogradu sa srbijanskim kolegom Cvetkovićem.