DOGOVOR POSTIGNUT

Hrvati ostaju manjina u Mađarskoj

15.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U tijeku je postupak donošenja novoga mađarskog Ustava, a mađarske su vlasti imale namjeru da u njegovom uvodnom dijelu izbrišu sve nacionalne manjine, pa tako i hrvatsku. Manjinski predstavnici, naravno, nisu bili zadovoljni predstavljenim prvim nacrtom Ustava te su zatražili njegove izmjene

'Jedna od glavnih primjedbi i koja je imala najviše odjeka u javnosti je da se u prvom nacrtu Ustava, narodnosti i etničke skupine smatraju dijelom mađarskog naroda, ne pojašnjavajući što to znači. Slijedom prigovora, mađarska strana je obećala kako će se to novim prijedlogom nacrta Ustava pojasniti, uz tvrdnju da se radilo o nesporazumu jer da se narod spominje u političkom smislu kao skup ljudi s istim državljanstvom. Isto tako, valja napomenuti da, iako manjine (njih 13) u nacrtu novoga Ustava nisu poimenice navedene, to nije bio slučaj ni u važećem mađarskom Ustavu iz 1949. godine', pojasnili su u razgovoru za tportal iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatsko Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj, a istodobno je i Ministarstvo već zatražilo pojašnjenja od strane mađarskog Veleposlanstva u Zagrebu. U tom kontekstu ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš pozvao je prošlog tjedna na razgovor mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj dr. Gábora Ivána. Mađarski veleposlanik naglasio je tom prigodom kako će u novome Ustavu prava manjina biti barem na istoj razini kao sada.

'Mađarski veleposlanik je također istaknuo kako će se pri izradi novoga Ustava poštivati svi standardi Europske unije te bi u tom smislu trebale biti prihvaćene i sve primjedbe predstavnika manjina u Mađarskoj. Dodao je kako će se izmijeniti odnosno precizirati spomenuta sporna formulacija u preambuli nacrta Ustava o narodnostima kao dijelu mađarskog naroda. Prema našim saznanjima, primjedbe manjina su uključene u amandmane vladajuće stranke upućene 28. ožujka u proceduru za izmjenu nacrta novoga Ustava', rekli su iz MVPEI-a.

MVPEI je informaciju o uspješnom dogovoru mađarskih vlasti s predstavnicima manjina, i vjerojatnom prihvaćanju većine njihovih primjedbi, primilo i od predstavnika hrvatske manjine u Mađarskoj.

'Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hepp, koji je ujedno izabrani predstavnik svih nacionalnih manjina u Mađarskoj, potvrdio je da su manjine zadovoljne rezultatima razgovora koje su vodili s relevantnim predstavnicima mađarskih vlasti oko izmjena prvog nacrta ustavnih promjena. Gospodin Hepp je kazao da su uvaženi gotovo svi njihovi zahtjevi, osim onoga koji se tiče ombudsmana za manjine', poručuju iz MVPEI.

Iz MVPEI-a su pojasnili kako je novim Ustavom  predviđen Povjerenik za temeljna prava, a pojedina područja, uključujući i manjinsku problematiku, pokrivat će njegovi zamjenici. Do sada je ombudsman zadužen za pitanja prava manjina postojao kao samostalna institucija. Pitanje parlamentarnog zastupstva manjina neće biti riješeno Ustavom, nego kasnije Ustavnim zakonom ili drugom pravnom regulativom.