POBUNA U AFGANISTANU

Hrvati odbili izvršiti zapovijed bez oružja

16.09.2009 u 19:21

Bionic
Reading

Prije desetak dana najmanje četiri pripadnika Vojne policije odbila su zapovijed svojih nadređenih u Afganistanu i nisu željela iz Mazar-e Sharifa otići na zadaću, jer nisu dobili potrebno naoružanje i opremu. Ovaj incident dodatno je poremetio odnose između ministra obrane Branka Vukelića i načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića

Glavni stožer je Ministarstvu obrane zatajio je cijeli događaj o kojem su u MORH-u doznali sasvim slučajno nekoliko dana nakon što je izvještaj stigao u Zagreb, izvještava Jutarnji list.

Glasnogovornik Ministarstva obrane potvrdio je da je pri rotaciji 13. i 14. kontigenta pripadnika Oružanih snaga došlo do određenih problema te je ministar obrane zatražio izvještaj o cijelom događaju. Eventualna odluka o povlačenju pripadnika iz misije ili stegovnim mjerama protiv vojnika donijet će se naknadno, rekao je Goran Grošinić.

Odbio je komentirati informacije da su vojni policajci u Afganistan došli bez potrebnog naoružanja i opreme, da je došlo do velikih logističkih propusta te da ministar nije na vrijeme dobio izvještaj iz Glavnog stožera.

Odbijanje zapovijedi jedan je od najtežih vojničkih prekršaja, no prema informacijama Jutarnjeg dio vojnika nakon dolaska u Mazar-e Sharif nije dobio svoje puške i dio zaštitne opreme. Kako se puške i oprema posebno transportiraju, to je ih je trebalo čekati u Afganistanu. No, očito je zakazao sustav logistike Glavnog stožera.

Kako postoje propisi o opremanju u Afganistanu, dio vojnika koji nije imao opremu odbio je otići na zadaću. O cijelom događaju iz Afganistana je poslan detaljni izvještaj u Glavni stožer, no general Lucić očito nije smatrao važnim o tome obavijestiti ministra obrane. U posljednjih 15 dana to nije usamljen slučaj da Glavni stožer prešućuje izvanredne događaje u Afganistanu Ministarstvu obrane.

Naime, prije petnaestak dana u Chaghcharanu su tijekom redovnih priprema za višednevnu ophodnju lakše ozlijeđena dva pripadnika 350. obavještajne bojne iz sastava MLOT-a. Kako je potvrdio i glasnogovornik Grošinić, tijekom vježbe bojevnim sredstvima na vježbalištu od okolnog stijenja odbile su se dvije kuglice iz ručne bombe.

Jednog časnika i jednog dočasnika one su ozlijedile u predjelu podlaktice i gležnja. Grošinić tvrdi da su vojnici imali zaštitnu opremu.

Ta dva događaja, piše Jutarnji, pokazuju da su odnosi na relaciji ministar obrane - načelnik Glavnog stožera sve lošiji.