1,5 MILIJUNA DOZA DO KRAJA 2009.

'Hrvati neće biti pokusni kunići za nova cjepiva!'

28.09.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Hrvatska će krajem godine dobiti 1,5 milijuna doza cjepiva za pandemijsku gripu A (H1N1) za što je osigurano 70 milijuna kuna unutarnjim rebalansom proračuna u HZZO-u i Ministarstvu zdravstva, rekao je državni tajnik tog ministarstva Dražen Jurković na današnjoj konferenciji za novinare

ZAGREB - "Hrvatska nije 'banana država' gdje se lijekovi uvoze kako se kome svidi, već postoji zakonska procedura te će i ovo cjepivo biti uvezeno po istoj proceduri", kazao je Jurković demantirajući napise u Business.hr u kojemu je prošlog tjedna izašao članak pod naslovom "300 milijuna kuna za neprovjereno cjepivo".


Govoreći o proceduri registracije lijekova, istaknuo je da zakon predviđa izvanredne situacije kada nije moguća pravovremena registracija cjepiva. To su interventni slučajevi, kao što je i ovaj, koji zahtijevaju brzu proizvodnju cjepiva u svijetu, istaknuo je.

Proveden je ograničen postupak javne nabave, a predugovor o nabavi cjepiva potpisan je s Imunološkim zavodom, kazao je Jurković navodeći da su pri tome dva distributera sama odustala (Glaxo i Medoca) jer nisu bili u mogućnosti osigurati distribuciju cjepiva. Osim što je distributer za RH, Imunološki zavod je sklopio ugovore s još nekim zemljama u regiji za distribuciju toga cjepiva, a Jurković se zapitao je li tekst o cjepivu zapravo pokušaj miniranja vrijednog izvoznog posla.


"Nikakva neprovjerena cjepiva neće se puštati u promet", poručila je Ira Gjenero Margan dodajući da se očekuje registracija u europskoj Centralnoj agenciji, a nakon toga i dozvola u našoj Agenciji. Govoreći o prioritetima pri cijepljenju protiv gripe A, rekla je da će oni ovisiti o epidemiološkoj situaciji te da o masovnom cijepljenju djece još nije odlučivano.

Jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za gripu dr. Ilija Kuzman drži da je naručena doza cjepiva zadovoljavajuća za RH, poručivši zabrinutima da Hrvati neće biti "pokusni kunići" za nova cjepiva.