DJECU ŠALJU U GIMNAZIJE

Hrvati najobrazovaniji njemački useljenici

07.07.2010 u 18:31

Bionic
Reading

Njemački građani stranog podrijetla češće završavaju škole nižeg ranga i u većem su postotku nezaposleni od građana njemačkog podrijetla, a od tog pravila odskaču Hrvati, proizlazi iz godišnjeg izvješća o stanju stranaca u Njemačkoj predstavljenog u srijedu u Berlinu

'Obrazovanje i tržište rada područja su na kojima u budućnosti moramo učiniti još mnogo toga', rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju stranaca Maria Boehmer (Kršćansko demokratska unija CDU) prilikom predstavljanja 8. izvješća o stanju stranaca u Njemačkoj u Berlinu. Ona je posebice ukazala na potrebu intenzivnijeg ulaganja u rano obrazovanje djece stranog podrijetla.

'Učenje njemačkog mora početi već u vrtiću', rekla je Boehmer. Izvješće ukazuje ne velike razlike i u odabiru srednjoškolskog obrazovanja. Dok gimnazije, najzahtjevniji oblik srednje škole koji u pravilu omogućuje daljnji pozitivan nastavak profesionalne karijere, pohađa 28,7 posto djece njemačkog podrijetla, dotle ovu vrstu škole pohađa samo 9,8 posto djece iz turskih obitelji. Slično nizak broj djece koja pohađaju gimnaziju zabilježen je i u obiteljima podrijetlom iz ostalih 'klasičnih' useljeničkih nacija poput Italije ili Srbije.

Među strancima koji odskaču od ovog pravila su Hrvati. Tako iznatprosječno mnogo djece hrvatskog podrijetla, njih 20,7 posto, pohađa gimnaziju. Nizak stupanj obrazovanja utječe i na kasniji viši postotak nazaposlenih među strancima. Građani stranog podrijetla dvostruko su češće (stopa 12,4 posto) nezaposleni nego 'domaći'.

Boehmer je zaključila da je na mnogim područjima, poput smanjenja stope kriminaliteta među strancima, primjetan 'pomak nabolje' ali da je situacija još uvijek nezadovoljavajuća. 'O ravnopravnosti građana stranog podrijetla i onih bez migracijske pozadine ne može biti govora', zaključila je Boehmer.

Oporba je izvješće okarakterizirala kao 'dokaz nasposobnosti' vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije na području integracije stranaca. 'Djeca stranaca jesu i ostaju u našem društvu zapostavljena', rekao je socijaldemokratski političar i gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit.

Predsjednik stranke Zelenih, Cem Oezdemir, kancelarki Angeli Merkel (CDU) je poručio da bi joj se, dok prati uspjehe njemačke nogometne reprezentacije, 'trebala upaliti žarulja' ukazujući time na multikulturni sastav njemačke izabrane vrste.

'Njemačka pobjeđuje samo ako se podržavaju talenti svih građana koji ovdje žive', zaključio je Oezdemir. U Njemačkoj, koja ima 82 milijuna stanovnika, živi više 15 milijuna građana stranog podrijetla od čega više od polovice posjeduje njemačku putovnicu.