JAD I BIJEDA

Hrvati među najvećim pesimistima na svijetu

19.12.2008 u 18:43

Bionic
Reading

Tradicionalna anketa Gallupa i Pulsa pokazala je da je ove godine porastao pesimizam kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj

Naime, krajem 2007. godine 38 posto građana vjerovalo je da će sljedeća godina biti bolja, dok pozitivno na 2009. godinu gleda 27 posto ispitanih.

Listu onih kojima nije sve crno predvodi Kosovo, Kina, Australija, Libanon i Kolumbija. No Hrvati se nalaze na vrhu grupe pesimističnih, uz bok Hong Kongu, Irskoj, Islandu, Singapuru i Grčkoj.

Hrvati su pesimističniji od ostalih građana svijeta, tako da 17 posto građana Hrvatske očekuje da će 2009. biti bolja, dok 56 posto smatra da će biti lošija. Razina optimizma među građanima Hrvatske u odnosu na prošlu godinu značajno je pala, dok je razina pesimizma značajno porasla, piše Jutarnji list.

U istraživanju je sudjelovalo više od 45.700 ispitanika iz 46 zemalja diljem svijeta.

Promatrano na svjetskoj razini, 36 posto ispitanika očekuje da će sljedeća godina biti problematična. U Hrvatskoj su građani manje optimistični od ostalih građana svijeta, tj. 48 posto hrvatskih građana smatra da će sljedeća godina biti problematična na međunarodnoj razini.

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu ispitanika u studenom 2008. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.