SRPSKI APSURD

Hrvati iz Vojvodine teže do putovnica nego srbijanski kriminalci

21.02.2012 u 17:35

Bionic
Reading

Za hrvatsku manjinu u Vojvodini porazno je što do putovnice matične države dolaze veoma teško, dok je najopasniji srbijanski kriminalci nabavljaju bez većih problema, izjavio je u utorak za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV) politički analitičar Tomislav Žigmanov

'Mi smo svjedoci paradoksa da su beneficije od hrvatskih putnih dokumenata imali i sudionici zločinačkog pothvata protiv Hrvata, a s druge strane mi, koji bi trebali biti subjekti toga prava, na te dokumente čekamo neobično dugo ili se čak naše zamolbe odbijaju', naveo je Žigmanov, koji je i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

On dodaje kako je vodstvo hrvatske manjine u više navrata zahtijevalo promjene u proceduri izdavanja hrvatskih dokumenata za pripadnike te manjine. Tražilo se da se ubrza procedura i da, kada su u pitanju mlađe osobe koje nemaju dokaz da su se izjašnjavali kao Hrvati, državna tijela Hrvatske budu popustljivija.

'Na žalost nije bilo razumijevanja za takve zamolbe. Ovo još teže pada poslije spoznaje kako su hrvatske putne dokumente posjedovali okorjeli kriminalci iz Srbije', zaključuje Tomislav Žigmanov.

U Španjolskoj je nedavno uhićena skupina traženih srbijanskih kriminalaca, pripadnika zloglasnog Zemunskog klana, koji su se po Europi kretali uz pomoć hrvatskih putovnica. Po neslužbenim procjenama, hrvatske putne dokumente ima oko 35.000 građana koji žive u Srbiji. No to ne znači da polovica od 70.000 Hrvata u ovoj zemlji ima putovnice, jer su brojkom od 35.000 obuhvaćene i izbjeglice iz Hrvatske, prenio je program na hrvatskom RTV-a.