NAJLOŠIJI U EUROPI

Hrvati i Rumunji najmanje vjeruju svojim vladama

29.03.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Povjerenje u institucije u cijeloj Europi je vrlo nisko. Najbolje kotiraju brak te televizija i radio, dok su na dnu javne službe, vlada i oglašavanje. Kad je riječ o vlastodršcima, najmanje povjerenja u svoju izvršnu vlast imaju Hrvati i Rumunji

Najnovije međunarodno istraživanje Trusted Brands, koje provodi časopis Reader's Digest i u sklopu kojeg se ispituje razina povjerenja u razne institucije i zanimanja, pokazalo je da Europljani najviše vjeruju u brak (67 posto) te televiziju i radio (50 posto). To su i jedine dvije institucije koje su dosegnule više od 50 posto glasova ispitanika.

Slijede institucije i udruge koje vode brigu o okolišu (49 posto), internet (48 posto), euro (47 posto) i novine (40 posto).

Zanimljivo je da, iako Europljani vjeruju u brak, isto se ne može reći i za crkvu. U 16 zemalja u kojima je provedeno istraživanje čak 59 posto ispitanika malo vjeruje ili baš ne vjeruje crkvi. U Belgiji je u godinu dana povjerenje u crkvu palo za čak 52 posto (sa 27 na 13 posto), što ne začuđuje s obzirom na brojne pedofilske skandale u koje su bili umiješani svećenici.

Europljani najmanje vjeruju oglašivačima (14 posto), vladi (23 posto) i javnim službama (27 posto).

I u Hrvatskoj građani se najviše uzdaju u instituciju braka (81 posto) te televiziju i radio (58 posto). Nakon njih, slično kao i u Europi, slijede internet, udruge za zaštitu okoliša, euro i novine, dok u crkvu vjeruje 47 posto ispitanika.

Najmanje se vjeruje vladi, samo sedam posto, i pravnom sustavu (14 posto). Hrvati i Rumunji najmanje vjeruju svojim vladama u cijeloj Europi.

Kad je riječ o zanimanjima, u Europi, a tako i u Hrvatskoj, najbolje kotiraju vatrogasci (93 posto). Najmanje povjerenja ima se u nogometaše (18 posto), prodavače automobila (16 posto), turističke agente (12 posto) i političare (tri posto).