HOXAJ ZOVE

'Hrvati, dođite na Kosovo!'

28.03.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Hrvatsko-kosovski odnosi su dobri i bez otvorenih pitanja, ali nužno je poboljšati gospodarsku suradnju, pa je kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxaj pozvao naše investitore da ulažu u Kosovo nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom. Hoxaj je pozvao i sve ostale institucije bio kulturne, obrazovne ili znanstvene da dođu na Kosovo s projektima i suradnjom. Ministar Gordan Jandroković poručuje da želimo dobre odnose i s Kosovom i sa Srbijom

'Osnovat ćemo radnu skupinu koja će utvrditi u kojim područjima možemo surađivati i u kojim možemo pomoći našim kosovskim prijateljima', rekao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Hoxaj je posebno istaknuo važnost regionalne suradnje jer 'nijedna država ne može postati članica Europske unije ako sa susjedima ima otvorena pitanja'.

Tu je, naravno, najvažnije pitanje odnosa Kosova i Srbije, ali i odnosa Hrvatske s ovim dvjema državama jer poznato je da Srbija Kosovo još uvijek smatra svojom južnom pokrajinom. Shodno tome, intenzivnom diplomatskim naporima u kojima se istaknuo srpski šef diplomacije Vuk Jeremić Kosovo još uvijek nije priznao velik broj država na svijetu. Neslužbeno se na Zrinjevcu može čuti da ipak u Srbiji polagano shvaća da je Kosovo otišlo iz sastava njihove države i da više nikad neće imati punu kontrolu nad njime. Od otvaranja veleposlanstva na Kosovu, Srbija, osim na početku, nije radila nikakve probleme zbog našeg djelovanja tamo.

Jandroković je istaknuo da Hrvatska snažno podržava početak tehničkog dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem Europske unije i zainteresiran smo da taj dijalog dade konkretne rezultate. 'Hrvatska je priznala Kosovo i želi razvijati dobre i prijateljske odnose s Kosovom, ali isto tako Hrvatska je zainteresirana i za jačanje odnosa i sa Srbijom. Naša je poruka da želimo razvijati dobre odnose sa svim zemljama regije jer želimo da i ovaj prostor nakon dugih godina konflikata i sukoba postane prostor suradnje mira i prosperiteta', poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova. 'Mora postojati pravilo', nastavio je Jandroković, 'da razvijati dobre odnose s jednom zemljom ne kvari donose s drugom zemljom.'

Hoxaj je naglasi da su pregovori sa Srbijom samo tehnički između dviju nezavisnih zemalja kojima se pokušavaju riješiti praktična pitanja. 'Pitanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti i Ahtisaarijeva plana za nas su riješena', naglasio je kosovski ministar vanjskih poslova. Tehnički dijalog je projekt regionalne suradnje, rekao je Hoxaj i dodao da se može mnogo naučiti iz hrvatskog primjera regionalne suradnje.

Dva ministra su razgovarala i o položaju hrvatska zajednice na Kosovu koju vide kao most suradnje dvaju naroda, kao i o liberalizaciji viznog režima za Kosovo.