GLAS NARODA

Hrvati bi na referendumu odbili sporazum

Bionic
Reading

Prema istraživanju Pulsa građani misle da će imati više štete nego koristi od arbitraže.; U Zagrebu i okolici 45 posto anketiranih glasovalo bi protiv, 36 posto za, a 19 posto ne bi znalo što zaokružiti

Nesumnjivo najzanimljivije pitanje koje se sada može postaviti hrvatskoj javnosti jest – odobravaju li građani potpisivanje Sporazuma o arbitraži granica između Hrvatske i Slovenije, piše Večernji list

Prema istraživanju agencije “Puls”, provedenom na uzorku od 840 ispitanika diljem RH, polovica građana (49 posto) smatra da će Hrvatska imati više štete nego koristi od dogovora Kosor-Pahor. Građani žele o predloženoj arbitraži odlučivati na referendumu (57 % njih), dok 35 posto smatra da je to posao za Hrvatski sabor.

Kada bi državni vrh organizirao referendum o Arbitražnom sporazumu, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor morala bi svom kolegi slovenskom premijeru Borutu Pahoru javiti lošu vijest – tek bi trećina anketiranih rekla svoje za na referendumu, 44 posto onih koji bi izišli na referendum glasovalo bi protiv, dok njih 23 posto ne zna što bi izabralo.

Najviše pobornika tvrdnje da je taj sporazum štetan za RH ima u Istri i Primorju (64 posto), dok su “najravnodušniji” u Lici i na Banovini, gdje njih 35 posto sporazum smatra štetnim, a 36 posto njih – korisnim. Ženama je sporazum štetniji nego muškarcima (55 posto prema 42 posto).

Statistički, najžešći protivnik sporazuma jest – Istranka ili Primorka mlađa od 30 godina! Na referendum bi izišlo gotovo 80 posto ispitanika, većinski opredijeljenih protiv sporazuma. I ovdje bi građani Istre i Primorja bili najjači protivnici sporazuma (55 posto protiv, 32 posto za).

U Zagrebu i okolici 45 posto anketiranih glasovalo bi protiv, 36 posto za, a 19 posto ne bi znalo što zaokružiti. U Dalmaciji tek je nešto više protivnika sporazuma (37 posto), a 35 posto ispitanika je za sporazum. Najviše pobornika dogovor Kosor-Pahor imao bi u Slavoniji (45 posto za, 29 protiv) te u Lici i na Banovini (33 posto za, 28 protiv, uz 38 posto suzdržanih).