potpuna marginalizacija

Hrvate u Republici Srpskoj predstavlja članica Dodikove stranke

05.12.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Parlament Republike Srpske, u sastavu izabranom na općim izborima u listopadu, u srijedu je dobio svoja četiri potpredsjednika, a voljom vladajuće većine Hrvate u tom entitetu na jednoj od tih pozicija predstavljat će zastupnica koja je članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Za hrvatsku potpredsjednicu Narodne skupštine RS izabrana je Željka Stojičić, dosadašnja zastupnica i nekadašnja glasnogovornica Dodikove stranke. Na listopadskim izborima nijedna stranka s hrvatskim predznakom nije uspjela izravno osvojiti niti jedan mandat u parlamentu RS, a koalicija predvođena HDZ-om BiH dobila je potporu tek nešto više od dvije tisuće birača.

Za razliku od Hrvata Bošnjaci će ipak imati dopredsjednika izabranog voljom njihovih birača jer je na tu dužnost izabran Senad Bratić, koji je mandat u parlamentu dobio kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA).

Dopredsjednica iz reda oporbe odnosno Srpske demokratske stranke (SDS) ponovo će biti Sonja Jovičević Karadžić, kćer osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koja je tu dužnost obnašala i u prethodnom mandatu.

Dodik je uspio ishoditi i to da se izabere dodatni, četvrti dopredsjednik parlamenta, a tu je poziciju dobio Milan Petković, zastupnik stranke Ujedinjena Srpska, SNSD-ovog satelita u vladajućoj koaliciji.

Imenovanje četiri dopredsjednika entitetskog parlamenta nije uobičajeno, a oporba ga je opisala kao Dodikovo nastojanje da na ovaj način nagradi Petkovićevu stranku zbog lojalnosti.

Zastupnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo uzaludno je upozoravao kako će taj luksuz porezne obveznike stajati dodatnih 400 tisuća konvertiiblnih maraka (oko 200 tisuća eura) koliko za četiri godine treba izdvojiti za financiranje rada ureda jednog dopredsjednika entitetskog parlamenta.

Vladajuća koalicija okupljena oko SNSD-a u parlamentu RS ima stablnu većinu i potporu najmanje 53 od 83 zastupnika.