TRANSKRIPT TUĐMAN-RADIĆ

'Hrvate iz Južne Amerike naseliti u tzv. Krajinu'

05.06.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Svjedokinja obrane generala Ante Gotovine Vesna Škare-Ožbolt izjavila je u petak na Haškom sudu da su neki hrvatski dužnosnici nakon Oluje predlagali da se Hrvate naseli u kuće izbjeglih Srba, ali da službena politika državnog vrha nije bila spriječiti njihov povratak

ZAGREB/DEN HAAG - Tužiteljstvo je, tijekom protuispitivanja, svjedokinji predočilo transkript razgovora tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana s ministrom obnove Jurom Radićem iz 1995. koji predlaže da se brodovima i čarter letovima dovedu Hrvati iz Južne Amerike i nasele u kuće krajinskih Srba.

'Teško mi je komentirati što je Radić govorio, njegovi stavovi i ideje često nisu bile prihvaćene. Ja ne kažem da su sve njegove ideje bile mudre, naprotiv neke nisu', rekla je Škare Ožbolt na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču

O rečenici u kojoj Radić kaže da 'ne smijemo dopustiti više od 10 posto Srba', a Tuđman na to odgovara 'ni 10 posto', svjedokinja je rekla da je Tuđman 'imao priču za svakog svog ministra', ali se 'ništa od toga nije dogodilo'.

Vesna Škare Ožbolt

Odbacujući tvrdnje tužiteljstva da su hrvatske vlasti željele minimizirati broj Srba u istočnoj Slavoniji, Škare Ožbolt ocijenila je da su neke ideje hrvatskih dužnosnika ipak bile "izrazito glupe".

'Razmatralo se što će, kada određeni broj Srba ode, biti s tim područjem. Nisu sve ideje bile briljantne, bilo je izrazito glupih ideja ljudi koji su bili uz predsjednika', rekla je nekadašnja pomoćnica predstojnika ureda predsjednika Tuđmana.

Jedna od opcija, potvrdila je svjedokinja, bilo je 'humano preseljenje' Hrvata iz Vojvodine u kuće Srba koji nisu željeli ostati u Hrvatskoj, o čemu je tadašnji predstojnik predsjednikova ureda Hrvoje Šarinić razgovarao s bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem

Završavajući svoje trodnevno svjedočenje pred Haškim sudom, Škare Ožbolt je ponovila da na sastancima državnoga vrha nikada nije čula da netko želi protjerati Srbe iz tzv. Krajine niti je predlagao da se to područje nakon Oluje spali i opljačka.

Ustvrdila je da je Tuđman na svim sastancima osuđivao zločine u Oluji, ali se nije mogla sjetiti je li on to ikada učinio javno, putem televizije ili radija.

'On je bio prilični antitalenat za medijske kreacije, tako da su to obično radili drugi', kazala je Škare Ožbolt rekavši da Tuđman nije osmišljavao medijsku strategiju Oluje, nego su mu je predlagali.

Potom je intervenirao Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe i zatražio da se kao dokaz prikaže Tuđmanov govor iz vlaka slobode u Karlovcu u kojem je izrijekom osudio zločine, pozvao Hrvate da se ne osvećuju, a lokalne Srbe da prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu.

Po riječima Škare Ožbolt, prvi hrvatski predsjednik razmišljao je nakon Oluje o vojnoj opciji u istočnoj Slavoniji, ali je kao bivši general JNA znao da bi se u sukob uključila Vojska Jugoslavije i da bi posljedice bile strašne.

Mirnu opciju podupirali su i američki dužnosnici Peter Galbraith i Richard Holbrooke koji su ranije 'pokazali razumijevanje' za akcije Bljesak i Oluju, dodala je Škare Ožbolt.

Hrvatski državni vrh izabrao je pregovore s lokalnim Srbima koji su rezultirali potpisivanjem Erdutskog sporazuma 1995. i mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja 1998.