VERBALNI OKRŠAJ

Hrvat usred emisije bošnjačkim političarima postavio pitanje: 'Znate li što ste sada priznali?'

03.02.2022 u 19:59

Bionic
Reading

U srijedu navečer u emisiji ''Odgovorite ljudima'', koja se emitira na Federalnoj televiziji BiH, dogodio se verbalni okršaj o kojem danas bruje društvene mreže, ali i regionalni mediji.

Naime, zaiskrilo je između Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske republikanske stranke te zastupnika u parlamentu FBIH iz redova DF-a Dževada Adžema i Ramiza Salkića iz predsjedništva SDA koji su raspravljali o političkoj budućnosti i opstanku BiH, ali i o sve češćem spominjanju rata u toj državi. Inače, Federalna televizija bliska je bošnjačkoj politici i promovira unitarističke stavove.

Dobar dio spomenute emisije dvojica bošnjačkih političara kritizirala su hrvatski odnos prema BiH te su kazivala kako praktički ne postoji ništa sporno u izbornom zakonu prema kojem Bošnjaci nadglasavaju Hrvate i u najvišim političkim tijelima biraju njihove predstavnike.

Međutim, na kraju emisije Raguž je zatražio riječ i pročitao kratku izjavu upitavši Adžema i Salkića slažu li se s njom, prenosi Vecernji.hr.

"Mi inzistiramo na tome da se u centar političkog sistema stavi čovjek i građanin, a ne pripadnik pojedine nacionalnosti. Slobode i prava čovjeka i građanina koji može sudjelovati u političkom životu ravnopravno, bez obzira na razlike u pogledu nacionalnosti, vjere, profesije ili bilo kakve druge… osnova su za razvoj demokratske i moderne europske zemlje", pročitao je Raguž, upitavši opet bošnjačke političare slažu li se s tom izjavom.

Dževad Adžem odmah je kazao kako se slaže s izjavom te da ona upravo predstavlja politiku njegove stranke i građanski koncept BIH, na što se nadovezao Salkić i to potvrdio.

Međutim, hladan tuš uslijedio je kada je Raguž obznanio da je riječ o izjavi Slobodana Miloševića iz 1989. dometnuvši da je sada konačno jasno da se sadašnja bošnjačka politika i srpska politika otprije 30 godina ni u čemu ne razlikuju kad su u pitanju prava Hrvata u BiH.