SPOZNAJA ZA UDŽBENIKE

Hrvat otkrio zašto je rak teško izliječiti

24.06.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika predvođen našim evolucijskim genetičarom došao je do izuzetno važnog otkrića koje će ući u svjetske udžbenike i promijeniti shvaćanje tumora

Prema rezultatima do kojih su došli doc. dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković i njegovi kolege, tumori postoje mnogo duže nego što se mislilo, bili su prisutni još vrlo rano u evoluciji, a i danas se formiraju kod primitivnih životinja kao što je slatkovodni žarnjak hidra.

Otkriće pokazuje da je ta bolest mnogo ozbiljniji i teži neprijatelj nego što se mislilo, no istovremeno otvara nova vrata u borbi protiv nje.

Studiju je danas objavio prestižni časopis Nature Communications s visokim faktorom utjecaja (IF = 10.015).

Duga povijest gena raka

Poznato je da su uzroci tumora takozvani geni raka. No kada je točno evolucija započela sa stvaranjem tumora, pitanje je na koje su Domazet-Lošo i profesor Tautz Diethard s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u Plönu nekoliko godina pokušavali naći odgovor uz pomoć nove bioinformatičke metode – genomske filostratigrafije.

'U potrazi za podrijetlom gena raka, neočekivano smo otkrili da mnogi od tih gena potječu iz prvih životinja', rekao je Domazet-Lošo. 'Naši podaci predvidjeli su da su prve višestanične životinje već posjedovale gene koji mogu uzrokovati rak kod ljudi. Ono što je nedostajalo u cijeloj priči, s jedne strane je izravni eksperimentalni dokaz tome, a s druge molekularno razumijevanje mehanizama formiranja tumora kod ovih jednostavnih organizama', objasnio je.

Otkriće koje mijenja puno

'Naše otkriće pratumora u najjednostavnijm životinjama predstavlja rezultat koji će ući u sve udžbenike tumorske biologije. Ono nije još jedno u nizu 'pronađenih lijekova protiv raka' za koje znamo da nemaju temelja u stvarnosti, već predstavlja novi put u načinu razmišljanja o tumorskim bolestima. Iz njega je jasno da jednostavno rješenje za rak ne postoji i da korijeni ovog zla sežu duboko u povijest života na Zemlji prije otprilike 600 milijuna godina. To je rezultat mog upornog rada u evolucijskoj genomici i prijašnjeg otkrića genomske filostratigrafije, do kojeg sam došao usprkos svim nedaćama koje pogađaju znanstvenu izvrsnost u Hrvatskoj', rekao je za tportal Domazet-Lošo.

Prema našem genetičaru, rezultati otvaraju mogućnost da naučimo puno novoga o raku na izvorima njegovog nastanka, u jednostavnim životinjama kako što su žarnjaci i hidre.

'Sada te pratumore imamo u laboratoriju i možemo ih ispitivati. Očito je da prije ovog otkrića nismo dobro poznavali neprijatelja. Ako ne poznajemo neprijatelja, kako ćemo izboriti bitke protiv njega? Ovim spoznajama otvorena su potpuno nova vrata kojima možemo doći do puno efikasnijih metoda u borbi protiv raka', rekao je Domazet-Lošo.

Odlične reakcije u svijetu

Naš znanstvenik kaže da će tim nastaviti svoja istraživanja, među ostalim i zato što otvaraju mnogo novih mogućnosti.

'Osim bazičnog značaja ona također imaju potencijal u primjeni. Odjeci u svijetu su više nego odlični. Siguran sam da ćemo napraviti nove važne korake. Hoće li se to dogoditi u Hrvatskoj, ovisi o tome hoće li konačno sustav za financiranje znanosti u Hrvatskoj podržati kontinuiranu izvrsnost, ili će i dalje klanovski podržavati znanstveno beznačajne stvari. Najnoviji primjer su blago rečeno kontroverzni rezultati natječaja Hrvatske zaklade za znanost. Uvjeren sam da će to suludo trošenje javnih sredstava ipak u jednom trenutku doći na reviziju', poručio je Domazet-Lošo.

Tumori postoje u primitivnim i evolucijski starim životinjama

Hidra, kod koje su otkriveni mehanizmi stvaranja tumora, jest vrsta žarnjaka koja je posljednjih nekoliko godina izuzetno zanimljiva znanstvenicima, između ostalog i zbog svoje zapanjujuće sposobnosti regeneracije. Naime, razrežemo li hidru na nekoliko komadića, iz svakog će se razviti polipi iz kojih će izrasti nova hidra. Ovo stvorenje ima matične stanice koje se nikada ne prestaju razmnožavati. Kod većine ostalih organizama, pa tako i kod čovjeka, aktivnost tih stanica se smanjuje s vremenom, što uzrokuje starenje.

U novoj studiji Domazet-Lošo i njegovi kolege otkrili su da prirodni tumori postoje kod dvije različite vrste hidra. Njihovi su rezultati otkrili da se matične stanice, koje su programirane za spolnu diferencijaciju, nakupljaju u velikim količinama te da ne odumiru prirodno kao što je to slučaj s ljudskim stanicama. Zanimljivo je da utječu samo na ženske polipe hidra te da nalikuju raku jajnika kod ljudi.

'Kada smo proveli detaljniju molekularnu analizu tumora pronašli smo gen koji postaje izuzetno aktivan u tumorskom tkivu i sprečava prirodno odumiranje stanica', rekao je dr. sc. Alexander Klimovich sa Zoološkog Instituta Sveučilišta u Kielu. 'Budući da je nefunkcioniranje mehanizma stanične smrti odgovorno za rast i širenje tumora u mnogim vrstama raka kod ljudi, riječ je o još jednoj nevjerojatnoj podudarnosti koja potvrđuje našu tezu', dodao je Klimovich.

Spontani tumori imaju duboke evolucijske korijene

Isti tim u svojim je istraživanjima također pokušao dokazati da su tumorske stanice kod praživotinja invazivne, odnosno da će, kada se uvedu u zdrav organizam, izazvati rast tumora. Rezultati su potvrdili da je invazivna karakteristika stanica raka također evolucijski stara značajka.

'Ovo je otkriće od velikog značaja za evolucijsku i tumorsku biologiju jer se dosad vjerovalo da možemo iskorijeniti tumor, međutim korijeni ovog zla sežu duboko u evolucijsku povijest, na sam početak stvaranja životinja. Pratumori koje smo otkrili pokazuju da je neprijatelj gori nego što se mislilo, ali nam i otvaraju mogućnost da ga bolje upoznamo i dobijemo mnoge bitke', objasnio je dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo.