NAPAD GUSARA

Hrvat član posade na otetom remorkeru

11.04.2009 u 19:49

Bionic
Reading

Somalski gusari oteli su u subotu u Adenskom zaljevu remorker koji plovi pod talijanskom zastavom, priopćio je NATO, a među 16 članova posade je i Hrvat, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

Remorker je otet u Adenskom zaljevu kod somalske sjeverne obale dok je teglio šlepove, rekla je Shona Lowe, glasnogovornica NATO-va pomorskog zapovjednog centra Northwood.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su 10 od 16 članova posade Talijani. Članovi posada su i petero Rumunja i jedan Hrvat, prema Micoperi, talijanskoj pomorskoj tvrtki koja je vlasnik broda.

'Primili smo e-mail s broda u kojem se kaže 'Napadaju nas gusari' i nakon toga ništa', rekao je Silvio Bartolotti, vlasnik tvrtke novinskoj agenciji Associated Press.

Hrvatski MVPEI je rekao Hini kako je odmah po primitku informacije o otmici veleposlanstvo RH u Rimu kontaktiralo talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

'Italija je potvrdila informaciju o otmici kao i informaciju da je na brodu među drugim državljanima i državljanin Republike Hrvatske', priopćio je MVPEI Hini na njezin upit.

'Zajedno s ostalim međunarodnim čimbenicima MVPEI će i nadalje surađivati na ovome slučaju kako bi se situacija u što skorije vrijeme riješila', rekao je MVPEI.