zvono za uzbunu

HRT tuži HND i vlastite zaposlenike: Od Hrvoja Zovka i Sanje Mikleušević Pavić potražuje veliku odštetu

28.12.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) tužila je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i zatražila nadoknadu štete navodeći da su joj u rujanskom priopćenju Ogranka HND-a na HTV-u 'grubo povrijeđeni ugled, čast i ime'. HRT od HND-a traži 200.000 kuna, a od predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50.000 kuna. Javna televizija pokrenula je i dvije tužbe protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, a vodstvo medijske kuće na Prisavlju samo po jednoj tužbi od svog suspendiranog novinara potražuje čak 250.000 kuna

Zbog serije tužbi HRT-a protiv HND-a i njegovih predstavnika sa zahtjevima za naknadom štete od više stotina tisuća kuna HND je u petak održao konferenciju za medije, a uoči konferencije Hrvoje Zovko je za tportal izjavio da je riječ o nevjerojatnim tužbama.

'Radi se o pokušaju zastrašivanja, ušutkavanja kako mene osobno i HND-a, kao profesionalne organizacije kojoj sam na čelu, tako i moje kolegice Sanje Mikleušević Pavić. To je gotovo neviđeni pokušaj cenzure i napada na slobodu izražavanja, što je vidljivo ne samo iz ovih tužbi, nego i iz postupaka koji su pokrenuti i protiv drugih medija koji javnost izvještavaju o stanju na HRT-u kao javnom servisu financiranim novcem građana', poručio je Zovko.

Matična novinarska organizacija u Hrvatskoj zaprimila je na Badnjak tužbu u kojoj HRT traži da mu se nadoknadi šteta jer su mu, kako se navodi u dokumentu, 'grubo povrijeđeni ugled, čast i ime'. Povod za tužbu je priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u od 11. rujna ove godine, putem kojeg su se članovi tog Ogranka ogradili od 'svih afera koje u posljednje vrijeme potresaju našu kuću, poput posljednje vezane za pokušaj preprodaje karata za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., ali i sadržaja, načina izbora i iznosa plaćenog za projekt 'Je li moglo drugačije'.

HND napominje da je reagiranje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića na priopćenje HND-ova ogranka također objavljeno na HND-ovoj web-stranici, i to 1. listopada 2018. U međuvremenu, Zovko je u tjedan dana dobio dvije HRT-ove tužbe od kojih se po jednoj od njega traži čak 250.000 kuna za naknadu štete, koju im je navodno prouzročio svojim javnim istupima. Zbog svega u HND-u najavljuju da će o svemu tome obavijestiti i međunarodne institucije te srodne udruge u svijetu.

  • +7
Hrvoje Zovko Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvoje Zovko na jutrošnjoj presici ustvrdio je da riječ o dosad nezabilježenom napadu HRT-a na HND i njegove predstavnike. 'U roku od 10 dana dobili smo tužbe u iznosu od 510.892 kune, bez pripadajućih zateznih kamata i ostalih troškova', otkrio je Zovko, dodajući da mu je jučer na kućnu adresu stigla tužba s odštetnim zahtjevom od 250.000 kuna 'zbog teške povrede ugleda i časti HRT-a'.

'Ne trebam podsjećati koliko su takve tužbe sumanute, da HRT tuži svoje zaposlenike. Koliko mi je poznato, ovo je nezabilježeni slučaj da jedna javna televizija, javni servis tuži strukovnu udrugu. Koliko se sjećam, nije mi poznato da u zemljama Europske unije i šire se takvo što dogodilo. HND je važna institucija hrvatskog društva, nedavno smo obilježili 108 godina postojanja i ovo shvaćamo kao napad, financijsko zastrašivanje i zlostavljanje, pokušaj financijskog uništavanja nas i HND-a', poručio je Zovko, podsjećajući da se 'represija HRT-a provodi novcem hrvatskih građana'.

  • +13
Prosvjed ispred zgrade Hrvatskog sabora povodom ukidanja emisije HTV-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Posao strukovne udruge je upravo propitivanje rada na medijskoj sceni, a vodstvo javne televizije tuži one koji ukazuju na nepravilnosti u radu HRT-a, pri čemu nije poznato da je itko za te propuste odgovarao.

'Nije mi poznato ni da je HRT pokrenuo istragu o nedavnim navodima na Facebook stranici Tihomira Dujmovića o postojanju 'Plenkovićevih novinara'. Volio bih znati je li i što je HRT napravio po tom pitanju i tko su ti ljudi, pa da hrvatska javnost zna', kazao je Zovko, pitajući se i je li itko na HRT-u odgovarao zbog nezakonitih otkaza novinarima Saši Kosanoviću i Elizabeti Gojan.

Pitanje NO-u: Jeste li dali suglasnost za angažiranje odvjetničkog ureda Madirazza & partneri?

Sanja Mikleušević Pavić upitala je Nadzorni odbor HRT-a je li dao suglasnost za angažiranje odvjetničkog ureda Madirazza & partneri u tužbama protiv HND-a i od istog tijela zatražila da skine oznaku poslovne tajne s izvješća smijenjenog Nadzornog odbora za 2016. godinu.

'Javnost ima pravo znati na što se trošio pretplatnički novac i koje su dubioze iznijeli članova NO-a, nakon čega su promptno smijenjeni. Vjerujem da premijeru Plenkoviću, proeuropskom političaru, sigurno nije u interesu da iz Hrvatske odlaze ovakve slike krajnje represije nad novinarima javnog servisa. Ili je riječ o tome da nemamo javni servis nego državnu televiziju?', pitala je Mikleušević Pavić, dodajući da je ovo samo nastavak represije prema novinarima na HRT-u, s tim da je u njezinom slučaju, nakon profesionalne marginalizacije, uslijedila i financijska penalizacija.

  • +8
Sanja Mikleušević Pavić Izvor: Cropix / Autor: Cropix arhiva

HND je o svemu obavijestio premijera Andreja Plenkovića, a izvijestit će i relevantna saborska tijela, kao i Europsku komisiju.

Podsjetimo, dva mjeseca nakon što je u rujnu dobio izvanredni otkaz, zbog čega je podigao tužbu, Hrvoje Zovko, HTV-ov urednik, ujedno i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, vraćen je na HRT, ali odmah i suspendiran.