'Meni se to gleda, HRT ne da!'

HRT smatra da su priopćenje redatelja i kampanja nekorektni

12.07.2019 u 16:26

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ocijenila je u petak nekorektnima priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja i kampanju "Meni se to gleda, HRT ne da!" koju je Društvo pokrenulo

HRT je priopćio da u skladu s člankom 11. Zakona o HRT-u ima zakonsku obvezu osigurati najmanje 15 posto svojeg godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku, a o provedbi te obveze dostavlja Izvješće Programskom vijeću HRT-a i Vijeću za elektroničke medije, najkasnije do 31. ožujka za prethodnu godinu.

U 2019. godini predviđen iznos za ispunjenje te obveze je 83 milijuna kuna bruto.

Kako se ističe u priopćenju, HRT je u 2018. putem Poziva za nabavu djela neovisnih proizvođača, na koje je pristiglo 325 ponuda - nabavio 76 djela, odnosno 23.281 minuta programa na hrvatskom jeziku u ukupnom iznosu od 80.869.621,39 kuna bruto te je uloženo 4.041.031,15 kuna bruto za nabavu djela, odnosno 20.122 minuta programa koja nisu na hrvatskom jeziku.

U ovoj godini je do sada HRT ugovorio nabavu djela u ukupnom bruto iznosu od 38.678.873,40 kuna od čega je izdvojeno 34.819.017,61 kn za djela na hrvatskom jeziku te 3.144.485,37 kn za djela koja nisu proizvedena na hrvatskom jeziku, dodaje se.

HRT podsjeća da je u posljednje dvije godine HRT otkupio prava emitiranja za 44 dokumentarnih i igranih djela  recentne domaće produkcije, a za 2019. godinu u tijeku su postupci nabave 25 dokumentarnih i igranih djela neovisnih proizvođača.

Također, navodi se kako se programsko vodstvo HRT-a sastalo s Hrvatskom udrugom producenata te ih obavijestilo da već duže vrijeme postoji stalni termin za hrvatski film četvrtkom u 21 sat na HTV 2 te da će u sklopu jesenske sheme dodatno biti uveden i  stalni termin tjedno na HTV 3, za filmsku i za dokumentarnu domaću produkciju, s čime su se producenti usuglasili.

Najavljeno je i da jesenska shema donosi domaći dokumentarni program ponedjeljkom u 20,05 sati, srijedom u 20,45 sati te nedjeljom u 20:40 sati.

Na HTV 4 u 'prime timeu' će se prikazivati domaći dokumentarni filmovi u čitavoj jesenskoj i proljetnoj sezoni.

Za domaći dramski program planira se ponedjeljkom termin u 21 sat,  humoristični domaći program nedjeljom u 20 sati, domaći dramski antologijski program od ponedjeljka do četvrtka na HTV 3.

Podsjeća se i kako se u sklopu ljetne sheme na HRT-u trenutno prikazuju domaći dokumentarni filmovi od ponedjeljka do četvrtka u prime time-u te nedjeljom premijerni nastavci dokumentarnog serijala ''Točka na A''.

"Hrvatska radiotelevizija surađivala je i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojem je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) zastupalo stavove Hrvatske udruge producenta (HRUP) kao i Društva hrvatskih filmski redatelja (DHFR) sve uz medijaciju  Agencije za elektroničke medije", stoji u priopćenju.