IZVANSUDSKA NAGODBA

HRT šefu isplatio 85 tisuća kuna zbog diskriminacije po političkoj osnovi

06.07.2017 u 11:56

Bionic
Reading

HRT je prošle godine jednom svom zaposleniku, temeljem izvansudske nagodbe za naknadu štete zbog povrede ugleda i časti te diskriminacije po političkoj osnovi, isplatio 85 tisuća kuna, a da pritom glavna rasprava u tom radnom sporu nije ni dovršena. Stoji to u godišnjem izvještaju o radu Nadzornog odbora (NO) HRT-a koji je s Prisavlja poslan u Sabor

Kako je dio izvještaja označen kao poslovna tajna HRT-a, izvori tportala s Markova trga ne otkrivaju o kome se radi i koji je ravnatelj potpisao nagodbu, već samo dodaju da je riječ o visokopozicioniranoj osobi još uvijek zaposlenoj na Prisavlju. U 2016. godini HRT je, podsjetimo, promijenio tri ravnatelja; Gorana Radmana i v.d.-e Sinišu Kovačića i Blagu Markotu.

Osim što je na Markov trg stigao spomenuti izvještaj, zastupnicima je poslan zaključak sa u srijedu održane sjednice NO-a HRT-a, na kojoj su odbili dati suglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika HRT-a, kako je to zatražilo novo rukovodstvo kuće.

Također su odbili dati suglasnost na Odluku o plaćama glavnog tajnika i pomoćnika ravnatelja HRT-a, koji su na ta mjesta trebali biti postavljeni prema novoj sistematizaciji na plaće između 14 i 16 tisuća kuna neto, a i izdali su upozorenje Kazimiru Bačiću, glavnom ravnatelju HRT-a, u kojem ga podsjećaju da je dužan, prema zakonu, članovima NO-a HRT-a omogućiti pregledavanje i ispitivanje poslovnih knjiga, dokumentacije HRT-a, blagajne i drugih stvari.

Upozorenje je izdano nakon što je sastavljena službena zabilješka NO-a o nedostavljanju podataka na njihov zahtjev, čime je, navodi se, Bačić protuzakonito onemogućio provedbu nadzornih aktivnosti.

Uz spomenuti radni spor s početka teksta, u godišnjem izvještaju o radu NO je istaknuo javnosti poznate, ali i neke nepoznate detalje o radu HRT-a.

'U nekoliko navrata u potpunosti se mijenjala urednička struktura HRT-a, uključujući gotovo kompletan postav glavnih urednika radijskih i televizijskih programskih kanala HRT-a.

U razdoblju od 1. listopada do 11. studenog 2016. godine HRT je poslovao bez zakonskog zastupnika i odgovorne osobe, odnosno nije imao glavnog ravnatelja HRT-a. Televizijski i radijski program emitirao se bez unaprijed utvrđene programske sheme, a satnice pojedinih emisija mijenjale su se sa svakom promjenom uredničke strukture HRT-a (…)

Nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala se netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv (…)', stoji u izvješću.

Također napominju da je Ministarstvo kulture provelo u veljači 2017. upravni nadzor nad zakonitošću općih akata HRT-a, kojima se uređuju postupci nabave audiovizualnih djela, te je odredilo da se u odnosu na kvalitetu sadržaja programa definiraju kriteriji za odabir audiovizualnih djela kako bi se osigurala nabava djela iznimne vrijednosti te transparentnost u odabiru audiovizualnih djela, ali da unatoč propisanim mjerama upravnog nadzora, glavni ravnatelj HRT-a do 30. lipnja 2017. nije izvršio odgovarajuće izmjene i dopune tih općih akata.  

Dodaju da su u više navrata iskazivali zabrinutost zbog smanjenog obima vlastite programske proizvodnje HRT-a, kao i zbog loših rezultata prosječnog dnevnog dosega, koji su bili u konstantnom padu.

'Umjesto dramskih i dokumentarnih serija, koje bi trebale biti najveći dio nabave od neovisnih producenata, HRT je tijekom 2016. godine od njih nabavljao kulinarske i slične emisije, bez neke veće trajne vrijednosti, koje je mogao i samostalno proizvesti', naglašava se u izvještaju.  

Zastupnicima su skrenuli pozornost da je dobit u 2016. godini, u iznosu od 30,3 milijuna kuna, u najvećem dijelu ostvarena kao rezultat utjecaja pozitivnih tečajnih razlika i smanjenja kamatnih stopa na tržištu, a ne kao rezultat povećanja obima komercijalne djelatnosti HRT-a ili ostvarenih ušteda prilikom obavljanja javnih djelatnosti HRT-a.

U izvještaju se ističe da HRT nema propisanih procedura prilikom predlaganja i sklapanja izvansudskih nagodbi te njihovo sklapanje ovisi isključivo o volji glavnog ravnatelja HRT-a, bez obzira na vrijednost sudskog spora i s tim povezane izvansudske nagodbe. Primijećeno je da su se u pojedinim sudskim predmetima izvansudske nagodbe sklapale bez toga da je prethodno u tim predmetima održana ili dovršena glavna rasprava, da većinom nisu pribavljena odgovarajuća pravna mišljenja, a kada su i bila pribavljena, tada su bila neprilično uobličena, kao na primjer 'da je sutkinja sklonija tužitelju' i slično.

Kako je to u praksi izgledalo, svjedoči i podatak da je otkrivena izvansudska nagodba u radnim sporu koja je sklopljena čak i zbog 'diskriminacije po političkoj osnovi'.

'HRT je temeljem izvansudske nagodbe isplatio tužitelju 85 tisuća kuna za naknadu štete zbog povrede ugleda i časti te diskriminacije po političkoj osnovi, a da pritom glavna rasprava u tom radnom sporu nije ni dovršena. Niti u jednom slučaju izgubljenog radnog spora ili sklopljene izvansudske nagodbe vezano uz radni spor, a koje su uglavnom bile na štetu HRT-a, nije bila zatražena regresna odgovornost odgovorne osobe, zbog čijih je nezakonitih odluka došlo do radnog spora', ističe se u izvještaju.

S obzirom na to da su pojedine izvansudske nagodbe u čudnim okolnostima bile sklopljene na teret HRT-a, ali i zbog drugih slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih odgovornih osoba na HRT-u, NO je proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na postupanje izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom vezano uz snimanje serije 'Grička vještica' te o sklapanju ostalih izvansudskih nagodbi, uključujući izvansudske nagodbe iz radnih sporova, i o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Kako se neslužbeno doznaje, o radu NO-a raspravljat će se na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije zakazanoj za petak 7. srpnja, na kojoj bi se mogao zatražiti i postupak razrješenja svih članova NO-a HRT-a predvođenih predsjednicom Anjom Šovagović Despot.