ALJKAVOST NA PRISAVLJU

HRT platio 400 tisuća kuna za seriju koja nikad nije snimljena

15.06.2017 u 20:33

Bionic
Reading

Četiristo tisuća kuna platio je HRT ocu i sinu Hitrecu prije deset godina za otkup prava za seriju Kolarovi. Razrađen je scenarij, pristupilo se izradi skica za scenografiju i kostimografiju, angažiran direktor serije i onda je sve stalo. Prije tri godine prava na seriju su istekla i Nadzorni odbor kuće nedavno je zatražio očitovanje od Uprave, a na HRT-u danas ne znaju hoće li uopće ulaziti u projekt ili će četiristo tisuća kuna biti bačeno u vjetar

Prije jedanaest godina HRT je poželio snimiti seriju 'Kolarovi', prema romanu Hrvoja Hitreca 'Ljubavi na crnom baršunu'. Na Prisavlju je procijenjeno da se radi o kapitalnom djelu koje treba ekranizirati, Hrvojev sin Neven razradio je scenarij, potpisan je ugovor, Hitrecovima je plaćeno 400 tisuća kuna, o seriji se raspravljalo i na sjednicama Programskog vijeća godinu dana kasnije. I od tada do danas nije se dogodilo ništa.

Ili, preciznije, dogodilo se to da se u međuvremenu na Prisavlju izmijenilo pet šefova kuće i nekoliko onih koji su imali prefiks v.d., a najvažnija promjena je ta da je potpisani ugovor prestao važiti još 2014. godine i Hitrecovi od tada scenarij mogu ponuditi bilo kome da po njemu snimi seriju.

Zbog toga je Nadzorni odbor HRT-a od novog vodstva kuće zatražio očitovanje po tom pitanju. Hoće li serija ikad biti snimljena i hoće li itko odgovarati zato što su otkupljena prava koja su u međuvremenu istekla - pitanja su na koja nema odgovora.

Neven Hitrec za tportal potvrdio je sve gore navedeno, dodavši da se prije deset godina, nakon otkupa prava za projekt, prišlo i izradi scenografskih skica, kostimografiji, a bile su pronađene i lokacije na kojima bi se snimalo.

'Iz meni nikad objašnjenih razloga nakon toga sve je stalo. Stalno smo upozoravali HRT na projekt, ali se ništa nije događalo. Podsjećam da je HRT procijenio da se radi o djelu koje ima veliku vrijednost i koje svakako treba snimiti. Pretpostavljam da je sve stalo zbog konstantnih promjena uprava i različitih strategija', kazao je Neven Hitrec.

'Kolarovi' su trebali imati 13 epizoda, a procijenjena vrijednost projekta iznosila je 35 milijuna kuna. Riječ je o seriji koja obitelj Kolar prati u svjetlu događaja što su uslijedili nakon smrti Stjepana Radića i atentata na kralja Aleksandra, preko Drugog svjetskog rata, do komunističke diktature.

'Mislim da HRT danas nema produkcijske kapacitete da takvu seriju napravi sam i da će je, ako je u konačnici odluči snimiti, morati dati vanjskoj produkciji. Mislim da je osim spomenutih 400 tisuća kuna potrošeno nešto više novca jer je bio angažiran i direktor serije te kostimograf i scenograf', kazao je Hitrec.

Izvori tportala s Prisavlja kažu kako 'Kolarovi' nisu jedini projekt za koji je potrošen novac, a da je ostao nerealiziran i spremljen u neku ladicu.

U želji da doznamo što se planira s 'Kolarovima', koliko ima plaćenih, a nerealiziranih projekata, i u konačnici kada će HRT raspisati javni poziv za nabavu djela od neovisnih proizvođača za 2017. godinu, postavili smo ta pitanja odgovornima na Prisavlju. Nažalost, ni na jedno nismo dobili konkretan odgovor.

Tek je za 'Kolarove' odgovoreno da će se 'pristupiti analizi isplativosti projekta, nakon čega će se odlučiti o daljnjim aktivnostima'.