KREĆU KAZNENE PRIJAVE

HRT planira minus od 65 mil. kuna i zapošljava 145 ljudi

06.04.2010 u 17:13

Bionic
Reading

HRT 2010. godinu planira završiti sa 64,9 milijuna kuna gubitka, zaposliti 145 dugogodišnjih honorarnih suradnika, a najavljeno je i podizanje kaznenih prijava protiv svih koji su oštetili kuću na Prisavlju

'Ovu godinu završit ćemo sa 64, 9 milijuna kuna minusa. Moram pohvaliti sve podružnice koje su pronašle uštede u visini od 140 milijuna kuna. Pedeset milijuna kuna uštedjet će se na osoblju, a 90 na investicijama. Unatoč brojnim pokušajima, nismo uspjeli doći u situaciju da stignemo na pozitivnu nulu jer imamo 175 milijuna kuna koji su trebali biti plaćeni do 31. prosinca 2009. godine i još 75 milijuna kuna koji će tek doći na naplatu', kazao je na predstavljanju Poslovnog plana za 2010. pred Programskim vijećem direktor Općih i zajedničkih poslova HRT-a Vladimir Darije Josić

Plan, na koncu, s četiri glasa za i dva suzdržana nije prošao na Programskom vijeću, odnosno ono nije dalo pozitivno mišljenje, ali mišljenje Vijeća nije obvezujuće za Ravnateljstvo koje će po njemu ipak raditi.

Prema njemu, HRT planira u 2010. od pristojbe prikupiti 1,167 milijardi kuna, a od marketinga 250 milijuna kuna.

'Očekujemo da će 2010. biti bolja od 2009. u kojoj je od marketinga prikupljeno 230 milijuna kuna. U pregovorima smo s HP-om i OIV-om oko određenih popusta za njihove usluge', kazao je Josić i dodao da je HRT uspio utužiti sva dugovanja za marketing te da je po prvi put u povijesti kuće naplaćeno i dva milijuna zateznih kamata od agencija koje su im dugovale.

Dramolet s premijerkom

U raspravi oko programa potegnulo se pitanje oko emisije 'Nedjeljomu dva' u kojoj je gostovao Drago Pilsel. Želimir Mesarić drži da jeemisija Aleksandra Stankovića bila nepodnošljiva za gledanje.'Stanković je prije imao sugovornika koji bi pričao o sebi. Sad imanovi koncept: ima sugovornika koji priča o trećoj osobi. Stankovićunikad nije palo na pamet da u emisiju pozove normalnu osobu. Bila je tojako loša emisija i ja ovdje branim instituciju premijerke. Jednakotako, mislim da u emisiji 'Država, selo, grad' ima najviše sela, a'Dnevnik' na Uskrs bio je priča za sebe. Voditelj kaže da Papa nijegovorio ništa o pedofiliji! Pa zna li on da Papa na Uskrs imapastoralnu poruku?' zapitao se Mesarić. Njegovo mišljenje oko 'Nedjeljom u dva'dijeli i Grubiša koji smatra da je to bio 'nepotrebni dramolet spremijerkom'.

Zbog problema s financijama Josić je najavio nova kreditna zaduženja jer bez njih neće moći isplatiti plaće i honorare.

'Pokrenut je postupak javne nabave za kredite. Oni su dosad nabavljani po nepovoljnim uvjetima. Došli smo u situaciju da je upitna isplata plaća i honorara za svibanj', istaknuo je Josić.

Unatoč lošoj financijskoj situaciji, čelnici HRT-a odlučili su od 1. svibnja zaposliti 145 stalnih honorarnih suradnika koji su već godinama u prikrivenom radnom odnosu, zbog čega su već plaćene kazne.

S obzirom na to da je iz dana u dan sve vidljivije da se na HRT-u nesavjesno poslovalo (nepovoljni krediti, loše sklapani marketinški ugovori) vijećnica Sanja Modrić upitala je Ravnateljstvo kuće misli li podignuti kakve kaznene prijave.

'Nema lova na vještice. Određene radnje na HRT-u traju već tri mjeseca, a osim interne revizije, nekim stvarima bave se DORH i kriminalistička policija. Kad istrage završe, podizat ćemo prijave gdje je potrebno', istaknuo je v. d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

U raspravi o programu HRT-a između dvije sjednice Programskog vijeća potegnulo se i pitanje o prijedlogu odluke o otkazu za koordinatora emisije 'Hrvatska uživo' Veljko Jančić.

Jančića su, podsjetimo, prijavili glavni producent Tomislav Pulić i Popovac. Jančiću se na teret stavlja da je počinio osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa kvalificiranih pravilnikom o radu kao neizvršavanje ili nemarno izvršavanje poslova koje je prouzročilo štetu poslodavcu, protupravno pribavljanje imovinske koristi, teška povreda radnog odnosa, o čemu je tportal.hr već pisao

Za Modrić cijeli taj slučaj je 'kafkijanska svinjarija iza koje stoji glavni ravnatelj jer Jančićeva potpisa nema ni na jednom od dokumenata za koje ga se tereti, a priču oko 920 kuna dnevnica on je obrazložio'.

Međutim, Popovac misli drukčije, ali za njega ta priča još nije završena jer revizija još traje.

'Svakakvi ugovori su se podvaljivali na HRT-u dok u studenom nije stigao novi glavni producent Informativnog programa. Za sat vremena koje je Jančić upisao u putni nalog nitko mu ne bi pravio problem, ali kada se to učestalo ponavlja, onda je jasno da tu postoji namjera. Pokušajte zamisliti što bi bilo kad bi svaki o 3.500 zaposlenih uzeo po 920 kuna', kazao je Popovac i dodao da je još niz revizija u tijeku koje utvrđuju nepravilnosti u radu na HRT-u.

Kako je u jednom trenutku rasprava na relaciji Modrić – Popovac o ovom slučaju postala žestoka, oglasio se Damir Grubiša kojem je sve skupa izazvalo mučninu.

'Slučaj, Jančić u meni izaziva tjeskobu isto kao i pismo jedne djelatnice koja je navela da joj direktor Hrvatskog radija Duško Radić zaprijetio otkazom ako postane glavni ravnatelj HRT-a', zaključio je Grubiša.