PONAVLJA SE NATJEČAJ

HRT nije dobio novog glavnog ravnatelja

10.02.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a nije između 15 kandidata izabralo glavnog ravnatelja i morat će se ponoviti natječaj za čelnog čovjeka kuće na Prisavlju koju će do daljnjega, a najdulje do 8. svibnja, voditi v. d. ravnatelj Josip Popovac

Najbliži izboru za šefa svih šefova na Prisavlju bio je koordinator u emisiji 'Hrvatska uživo' Veljko Jančić koji je u posljednjem krugu trebao osam od deset glasova vijećnika, ali ih je dobio samo šest dok su četiri bila protiv.

Jančić je tijekom tijekom četiri kruga glasovanja vodio mrtvu trku s pomoćnikom ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove Damirom Novinićem, kojeg je na koncu uspio istisnuti, ali u petom krugu nije uspio dobio dvotrećinsku potporu vijećnika.

Popovac bi mogao na natječaj

Iako je obećao da se na prvi natječaj  neće javitinije isključeno da se da ponovljenom nađe ime trenutnog v.d ravnateljaJosipa Popovca. 'Doista samobećao da se na natječaj neću javiti. Ako želite da to ponovno obećam,neću. Na to me ponukala današnja rasprava. Naime, bilo nekorektno odmene da ja krenem donositi bolne i teške odluke i da onda to ostavimnekom drugom. Ako pak se pokrenu određeni procesi i mi preuzmemoodređene strateške odluke onda ću u tom slučaju preuzeti odgovornost',kazao je Popovac.

U prvom krugu najviše glasova (4) dobio je Jančić, Noviniću je pripalo tri, pomoćnica glavnog ravnatelja za radio Ivanka Lučev dobila je dva glasa, a predsjednik uprave Vjesnika d.o.o. Franjo Maletić jedan.

Bez mogućnosti ulaska u drugi krug ostali su tada Branko Debeljak, Boško Grubić, Zoran Kalinić Nikola Kristić, Marko Malnar, Ivan Pavelić, Nada Prkačin, Tomislav Radić, Damir Šimunović, Dragutin Veselčić i Nada Zgrabljić-Rotar koji nisu dobili ni jedan glas vijećnika.

U drugom krugu Novinić i Jančić dobili su po četiri glasa, Lučev jedan, a jedan je jedan listić bio nevažeći. Iz igre je tada ispao Maletić.

U trećem krugu dogodila se ista situacija kao i u drugom i tada je šansu za prolazak dalje izgubila Ivanka Lučev. U četvrtom krugu Jančić je dobio pet glasova, Novinić četiri, a jedan listić bio je nevažeći. U posljednjem krugu glasavalo se za Jančića koji na već opisani način nije dobio potporu vijećnika.

Zanimljivo da je Jančić javno, na svom predstavljanju kazao kako će kršiti Zakon HRT jer smatra da 'se glavni ravnatelj HRT-a mora miješati u program'. Najava kršenja Zakona očito nije zasmetala vijećnicima da ga poguraju do finala u kojem nije izašao kao pobjednik.

Uz to što nije dobio Sutlićeva savjetnika, HRT će za ponavljanje natječaja, koji će biti raspisan u ponedjeljak, 15. veljače i rok će za prijavu biti 30 dana, ponovno morati izdvojiti sedamdesetak tisuća kuna za njegovo objavljivanje u dnevnim novinama.

Hoće li se na njega javiti netko novi ili ćemo ponovno gledati ista lica, hoće li vladajuća garnitura ili možda Pantovčak u dogovoru s Banskim dvorima pronaći svog kandidata kojeg bi mogli pogurati ako se izabere jedanaesti član Vijeća, pitanja su na koje ćemo odgovore doznati uskoro, odnosno potkraj ožujka kada bi se ponovno trebao birati novi ravnatelj.

'Nije me iznenadilo što sam dobio toliko glasova, ali me nije iznenadilo ni to što nisam izabran. Čudno mi je da se uoči posljednjeg kruga glasovanja Vijeće nije povuklo na konzultacije. To su činili uvijek kod izbora prijašnjih ravnatelja. Žalosno je da Vijeće danas nije izabralo nikoga već si je uzelo za pravo da se sve vrati na početak, a kuća se nalazi u katastrofalnoj situaciji. To je nedopustivo. Javit ću se opet na natječaj bez obzira na to što me sada nisu izabrali', kazao je Jančić.