HND OPRAO VLAHOVA

'HRT je javno ukopao i ponizio Mirjanu Pukanić'

10.01.2012 u 17:47

Bionic
Reading

Način na koji je HRT, kao javni servis, a posebice emisija 'In medias res', autora i urednika Petra Vlahova, javnosti predstavila temu smrti Mirjane Pukanić, krajnje je neetičan i neprofesionalan, upozorio je Izvršni odbor HND-a pri HTV–u na sinoćnje izdanje spomenutog talk showa

U priopćenju koje potpisuje novinarka i urednica Elizabeta Gojan ističe se kako pokojna Mirjana Pukanić nije bila javna ličnost te da kao i svaki građanin ima pravo na privatnost i dostojanstvo.

HND ističe kako se nakon odgledane emisije i svega što je u njoj rečeno dobiva dojam kako je gospođu Pukanić, koja još nije niti pokopana, HRT javno ukopao, ponizio i omalovažio.

To se dogodilo, smatra Gojan, prije svega zbog nedostatka uredničke intervencije Petra Vlahova koji nije pokazao da mu smeta bilo što od izrečenog.

Kolegu Vlahova podsjeća kako ne treba miješati zanimanje javnosti za određenu temu sa zadaćama javnog servisa. 'S obzirom na način financiranja, javni servis ne bi smio podleći sveprisutnom žutilu i senzacionalizmu. Nikakav argument gledanosti ne može opravdati javno mrcvarenje, štoviše, linč lika i djela pokojne Mirjane Pukanić kojemu smo sinoć svjedočili', ističe Gojan.

U eri najava otkaza i ukidanja emisija čiji sadržaj itekako opravdava ciljeve i zadaće javnog servisa (primjerice 'Euromagazin', 'Oko globusa', 'Animatik'....) novi projekti koji su najavljivani kao oni koji bi trebali, kao što je rekao glavni urednik Bruno Kovačević, 'popraviti relevantnost pojavnosti HRT-a', pokazali su se ne samo kao potpuni promašaji, već su i profesionalno sramotni, zaključila je predsjednica HND-ovog ogranka na HRT-u.