JESEN PROMJENA

HRT gasi dopisništva u Ljubljani, Beogradu i Londonu

23.08.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Sukladno najavama prije početka ljeta, HRT će dočekati zimu s tri dopisništva manje. Naime, kako doznajemo, od 1. rujna prestaju postojati dopisništva u Londonu i Ljubljani, a s prvim danima studenog, Prisavlje neće imati svog čovjeka ni na beogradskoj adresi

Razlozi gašenja navedenih dopisništava su financijske prirode, a i izračuni su pokazali da je jeftinije bilo slati ekipe iz Hrvatske, nego plaćati dopisnicima stanove te najam opreme i snimatelja.

Kako smo već pisali, HRT je samo za London godišnje izdvajao oko 1,5 milijuna kuna
, a procjena vodećih ljudi kuće je da bi se samo na tom dopisništvu moglo uštedjeti oko sto tisuća eura u godini.

Srbiju bi, umjesto Hrvoja Zovka, koji je bio dopisnik iz Beograda, u budućnosti trebalo pokrivati osječko dopisništvo, dok je Slovenija i dalje rezervirana za Damira Smrtića, koji će u nju putovati po potrebi.

Zovko bi u budućnosti, kako doznajemo, trebao biti raspodijeljen redakciji unutarnje politike Informativnog programa, dok se Jasna Paro vraća iz Londona u matičnu redakciju vanjske politike.

Nakon Pariza, u kojem je dopisništvo ugašeno u veljači 2010., HRT će poslije listopada ove godine imati dopisnike u Sarajevu (Ilija Barbarić i Špela Cvitković Iličić), Mostaru (Miljenko Karačić, Žana Mrkonjić i tajnica redakcije Vera Jurilj), Bruxellesu (Željko Korpar), Washingtonu (Branka Slavica) - svi HTV - te Pragu (Deša Košutić), Beču (Sandra Poša) i Bruxellesu (Vera Tomašek)  - svi HR.