POKRIVANJE DUGOVA

HRT diže kredit od 143 milijuna kuna

01.06.2010 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija, odnosno njezina v. d. uprava, raspisala je sredinom travnja natječaj za podizanje dvaju kredita u visini od skoro 150 milijuna kuna. Koja je banka (ili banke) dobila milijunski posao, još nije poznato, ali je poznato da HRT traži kunski kredit u visini 70 milijuna i devizni u eurima u visini 10 milijuna te da su se na natječaj javile Zagrebačka banka, Splitska banka, HPB i PBZ

Iako je prije desetak dana u jednom dnevnom listu v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac, kojem je od 9. lipnja teče novi šestomjesečni tehnički mandat, ustvrdio da je smanjio dugove kuće na Prisavlju bez kune kredita, sve je jasnije da to više neće moći, zbog čega je na internetu i objavljen natječaj za posao od 143 milijuna kuna

Novo kreditno zaduženje uzet će se na tri godine, uz poček od godine dana, a na HRT-u vjeruju da kamatna stopa ne bi smjela prelaziti više od sedam posto godišnje.

Dobivenim novcem, doznajemo, HRT će servisirati vraćanje kratkoročnog kredita koji podigla uprava pod palicom Vanje Sutlića koji je imao godišnju kamatnu stopu u Zagrebačkoj banci od 12 posto. Uz to dio novca, oko 30 milijuna kuna trebao bi sjesti na račune dobavljača, a dio je namijenjen za namirenje duga prema Odašiljačima i vezama.

Ostatak novca trebao bi ići za tekuće poslovanje iako nije isključeno da se njime podmiri i dugovanje PDV-a koji HRT duguje državi na ime inozemnih faktura za period 2004-2009. u visini od 103 milijuna kuna sa zateznim kamatama.

Navedenoj svoti moglo bi se pridodati i 56 milijuna kuna za dug u 2009. godini koja nije bila dio poreznog nadzora koji je proveden, pa se konačna svota penje skoro do 160 milijuna kuna, iako se na HRT nadaju da bi, ako i dođe do pokušaja naplate od strane države, konačni dug mogao biti manji jer smatraju da je 2005. godina otišla u zastaru. Ovdje treba dodati da bi se uplaćeni PDV HRT-u vratio u jedno kraćem periodu dok bi u zatezne kamate ostale.

Kako će u konačnici ta priča završiti, trebalo bi biti poznato uskoro nakon što se obave razgovori na relaciji u trokutu Ministarstvo financija - Porezna uprava – Prisavlje koji su u tijeku.

Odluči li MIF naplatiti i kamate prvi na listi za odstrel na Prisavlju bi mogao biti bivši prvi čovjek zadužen za financije Ivan Škoro koji se, kako doznajemo, u internoj istrazi branio s tim da ništa nije znao. Škoro danas obnaša funkciju direktora financija Općih i zajedničkih poslova.