SLOBODNI SELJACI

Hrg o podršci Josipoviću: Naši birači pomalo lutaju

08.09.2014 u 14:12

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a Branko Hrg smatra da u ovom trenutku nije toliko bitno to što bi više od pola HSS-ovih glasača na predsjedničkim izborima glasovalo za Ivu Josipovića, a ne kandidatkinju HDZ-a, njihova koalicijskog partnera Kolindu Grabar Kitarović. Ona još uvijek nema službenu podršku HSS-a

'Problem je to što je HSS na predsjedničkim izborima uvijek bio sa strane i nije se znao tko je naš kandidat. Tako da naše biračko tijelo bilo pomalo lutajuće', objašnjava Hrg. No smatra da će se naklonost prema Ivi Josipoviću promijeniti kad se bude znao cilj.

Hrg je najavio da će se od sada za sve izbore znati koji je službeni stav i za što se stranka opredijelila. 'Nakon odluke stranke sigurno će se i biračko tijelo kretati u tom pravcu, smatra. Posebno, dodaje, kada se formiraju stožeri i sva se stranačka infrastruktura pokrene u tom pravcu. Hrg napominje i da sama institucija predsjednika u Hrvatskoj nema značajniju ulogu iako bi mogla imati, jer, recimo, predsjednik može sazivati tematske sjednice u kriznim vremenima, a ovlast ne koristi.

'Tako i javno mnijenje reagira, voli kad predsjednik kaže neku lijepu riječ, ako se pri tom nije nikome zamjerio, nema ni zašto biti protiv', objašnjava Hrg. Što se tiče eventualne HSS-ove kandidature za predsjednika, Hrg kaže da moraju biti realni. 'Kad bi se pojavio netko od članova stranke, određenog renomea i prepoznatljivosti, sigurno bismo razmotrili takav stav', kazao je predsjednik HSS-a.

Realnost je ta da HSS ima sporazum o strateškom partnerstvu s HDZ-om za tri ciklusa – izbore za Europski parlament, predsjedničke i parlamentarne izbore. 'Prvi, izbori za Europski parlament dobro su prošli i za HSS i za partnere, a sada slijede dogovori za iduće', objašnjava Hrg. O predsjedničkim izborima još uvijek nisu s partnerima ozbiljno porazgovarali.

Ali smatra da je Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednička kandidatkinja koja se još zapravo nije ni počela pojavljivati u javnosti na vrlo visokom postotku podrške birača. Najavio je da će vrlo brzo raspravljati o predsjedničkim izborima sa strateškim partnerom, što je obaveza svakoga od partnera i prema tome će se opredijeliti.