prijedlog hsu-a

Hrelja: 2020. proglasiti godinom borbe protiv siromaštva u Hrvatskoj

08.11.2019 u 21:09

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je u petak u Osijeku kako predsjedništvo te stranke predlaže da se iduća godina proglasi godinom borbe protiv siromaštva u Hrvatskoj.

Gostujući na izvještajnoj skupštini osječkog ogranka stranke, Hrelja je rekao da se u državnom proračunu za iduću godinu, u dva navrata, predviđa indeksacija mirovina, što je mehanizam koji štiti kupovnu moć mirovina, ukupno za oko 3,5 posto.

Za to je u proračunu osigurano više od 1,5 milijardu kuna, a prethodno je u rebalansu ovogodišnjeg proračuna osigurano 900 milijuna kuna, rekao je ocijenivši da se u tome dijelu poštuju zakoni i predviđeni mehanizmi.

Ono što bi trebalo reći je da ni u prijedlogu proračuna ni u projekcijama Vlade ili planu donošenja novih zakona, nigdje nema borbe protiv siromaštva u Hrvatskoj, pa Predsjedništvo HSU-a predlaže da se iduća 2020. godina, bez obzira što Hrvatska predsjeda EU, proglasi godinom borbe protiv siromaštva u Hrvatskoj, istaknuo je Hrelja.

Izvijestio je kako je Središnji odbor odlučio da će u utorak 12. studenog najaviti jednomjesečnu akciju tijekom koje će se upozoravati na problem koji pogađa dio umirovljenika, a odnosi se na dopunsko zdravstveno osiguranje gdje 15 godina nije došlo do promjene cenzusa.

Nema smisla da neki umirovljenici zbog 10-15 kuna izgube besplatnu policu zdravstvenog osiguranja

Nema smisla da više od 250 tisuća građana, koji su od države bili zaštićeni zbog siromaštva i umjesto kojih je država plaćala policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, zbog mogućeg povećanja minimalne mirovine od 10 ili 15 kuna, izgube ovo osiguranje, gdje se cenzusi nisu mijenjali od 2004. To je velika sramota za državu, poručio je Hrelja.

Najavio je kako će sve županijske organizacije HSU-a održati konferencije za novinare o toj temi, kako bi poručili da su se spremni boriti, a obilazit će i građane kako bi ih pitali za mišljenje o tom problemu.