RUJANSKO ISTRAŽIVANJE

HRejting: SDP sve bliži HDZ-u, a evo tko se uspio probiti na treće mjesto

20.09.2019 u 20:13

Bionic
Reading

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja HRejting, dvije vodeće hrvatske stranke u rujnu zajedno dobivaju više od 50 posto glasova birača. Smjene četvero ministara ovoga ljeta i pokrenuta istraga protiv bivšeg političkog tajnika stranke Lovre Kuščevića nisu se ipak odrazili na HDZ-ov rezultat i njihovih stabilnih 27,6 posto. Nakon rekordno niskog rejtinga potkraj prošle godine, SDP nastavlja rast - ovaj mjesec stigli su do 24,8 posto. HDZ i SDP sada dijeli manje od tri posto glasova birača, prema HRejtingu

Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa šest posto, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1 posto, javlja HRT.

Skupinu stranaka koje bi dobile od dva do tri posto glasova prevodi HSS s 3,1 posto. Neovisni za Hrvatsku i Živi zid osvajaju malo više od dva posto. Nekadašnja treća opcija, koja je na nedavnim europskim izborima dobila i zastupnika u Europskom parlamentu, Živi zid, definitivno je skupo platila unutarstranački raskol zbog te unosne plaće i, kako se u ovom trenutku čini, na putu je da zauzme prilično minornu ulogu na hrvatskoj političkoj sceni.

Sve ostale stranke nalaze se ispod 2 posto, neodlučnih je birača 11,6 posto.

HRejting za rujan Izvor: Screenshot / Autor: hrt

Zanimljivi su pokazatelji kad se pogleda malo veći vremenski razmak. I HDZ i SDP imaju razloga za zadovoljstvo. HDZ ima kontinuitet. Stalno su iznad 27 posto, osciliraju vrlo malo, u odnosu na svibanj rasli su za 0,43 posto. Međutim, itekako moraju pomno analizirati rast svojih glavnih oporbenih protivnika. SDP ovaj mjesec dobiva 6,75 posto veću potporu birača nego u svibnju.

I Nezavisna lista Mislava Kolakušića napreduje iz mjeseca u mjesec. Ljeto im je donijelo 2,14 posto više glasova birača nego u svibnju. Most, HSS i Neovisni za Hrvatsku redom padaju. Most za 1,61 posto, HSS doduše neznatno, 0,2 posto.

Najveći gubitak povjerenja birača bilježi Živi zid. U šest mjeseci, od ožujka do rujna, pao je s 10,5 posto na samo 2,17 posto, dakle ukupno malo više od 8 posto. Zanimljivo je da je SDP rastao upravo otprilike toliko koliko je Živi zid izgubio.

Prvi je to dio rezultata HRejtinga za rujan, najopsežnijeg ispitivanja javnog mišljenja provedenog na čak 1400 ispitanika u svim županijama. Maksimalna pogreška je +/- 2,95 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.