šef hsls-a

Hrebak: Prijavit ću Daliju Orešković zbog malverzacije novcem poreznih obveznika

09.12.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Predsjednik i saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak najavio je u srijedu da će zastupnicu Centra Daliju Orešković prijaviti Državnoj reviziji i Poreznoj upravi zbog malverzacija novcem poreznih obveznika, odgovorivši time na njene optužbe da se prodao za Judine škude

"Janafova odvjetnica Dalija Orešković, kritizira i proziva za nemoralnost, korupciju i za sve ono što ona uobičajeno radi u Saboru na temu transparentnosti, a ja želim obavijestiti da ću je prijaviti sad nadležnoj Državnoj reviziji i Poreznoj upravi zbog malverzacija s novcem poreznih obveznika. Janafova odvjetnica nama svima moralizira da se prodajemo za škude, a mene zanima za koliko škuda se prodala ona, koja je radila s Janafom bez javnog natječaja. Kako to da je upravo ona dobila posao? Toliko govori o moralnosti, a tisuće drugih odvjetnika u Zagrebu nisu radili za Janaf", pojasnio je svoj potez Hrebak novinarima u Saboru.

Usto, dodao je, i dalje fiktivno održavaju Stranku s imenom i prezimenom na životu. "Ostavili su tu stranku i na njoj dobivaju nekoliko stotina tisuća kuna, a sama se učlanila u Pametno koja je promijenila ime u Centar. I baš me zanima na koji način će lažnim fakturama prebacivati sredstva poreznih obveznika iz fiktivne stranke, za koju sama priznaje da više neće biti aktivna, ali će aktivno primati novac poreznih obveznika i kako misle transferirati to u drugi stranku koja će biti aktivna", zapitao je. Dodao je da takve osobe svima govore o moralu i kako bi se trebao tretirati novac poreznih obveznika, a s druge strane rade sve suprotno.

"Prozivale su druge stranke, koje su radile slično, a kojih danas više nema na sceni, sjetimo se Abecede demokracije. Pa to je isto pranje novaca kao i bilo kakvo drugo u kriminalnom svijetu", smatra Hrebak.

"Prozvala me da sam se ja prodao za Judine škude, a sve vezano za transparentnost je samo prodavanje magle, prodaje nam lažnu moralnost, lažnu brigu za naše građane, a radi sasvim suprotno", ustvrdio je.

Kazao je da nikada ne uzvraća niskim udarcima, ali "nakon ove lažne moralnosti" smatra da je zaslužila ovakav odgovor i da građani trebaju znati kako ona planira voditi državu, a pokazala je na ovaj način kako planira voditi nepostojeću fiktivnu stranku.

Orešković: Neka prijavi sve što smatra da treba preispitati

Orešković je, pak, novinarima izjavila da nema ništa protiv da prijavi sve što smatra da je sporno i da treba preispitati.

"Mislim da ga je strahovito uzrujalo sve ono što sam u sabornici izgovorila jučer i danas. A što se tiče parlamentarne većine, očito više ne može sve napade na mene sam Bačić voditi pa mu je potrebno pojačanje", istaknula je Orešković, dodavši kako je ona cijelo vrijeme u jedno te istoj stranci.

"Nekadašnja stranka Start promijenila je naziv, a sve ostalo je ostalo isto i OIB i poslovni račun i to je danas Stranka s imenom i prezimenom, koja još uvijek postoji, putem koje sam dobila saborski mandat i ostvarujem naknadu identičnu kao i svi ostali od 150 zastupnika. Ja nisam nikakav prebjeg niti sam napravila ništa politički nemoralno i nečasno. Od početka je bila želja dviju stranku da se spoje u jednu. S obzirom da zakon takvu mogućnost ne predviđa, a jedna i druga stranka imaju mogućnost da članovi mogu biti članovi više političkih stranaka, stranka Pametno je zadržala svoj naziv, žiro račun, poslovni broj i u svoja tijela prihvatila članove SIP-a. Svi se po zakonu mogu ujediniti samo ne političke stranke i to je apsurdno", pojasnila je zastupnica.

Na pitanje koje stranke je ona na kraju članica, Orešković poručuje – obje. "Ja sam formalno-pravno, i to je po Statutu dopušteno i ne predstavlja kršenje ni jednog propisa, član SIP-a i Centra", dodala je.

Upitana uplaćuje li fiktivno novac u drugu stranku, rekla je da ne i da ne postoji nikakvo prebacivanje bilo kakvog fiktivnog novca kao ni potreba za tim. Odgovorila je i da je ova priča ne podsjeća na onu s Ivanom Pernarom i njegovom strankom Abeceda demokracije.

"Ovdje se ne radi o prebjezima niti da je bilo tko imao namjeru proračunski novac koristiti za bilo kakvu drugu namjenu, osim za politički rad. A intencija je moja kao i saborske zastupnice Marijane Puljak, naših stranaka i članova, da se naše političko djelovanje ujedini", poručila je, dodavši da zakon ne dopušta ujedinjenje stranaka i prebacivanje novca s računa SIP-a na Centar, a promjena zakona, ističe, ovisi o Dariju Hrebaku i većini.

Orešković se u jučerašnjoj saborskoj raspravi obrušila na Hrebaka, nazvavši ga Judom i tehnološki naprednijom verzijom žetončića. "Gdje je ovog trena transparentni Hrebak? Toliko je transparentan da je postao proziran, nevidljiv, kao što su prozirni i razlozi zbog kojih podržava vladajuću većinu. Pričinilo mi se da sam noćas sanjala Vladu Gotovca, koji mi je poručio da srdačno pozdravim Hrebaka i da mu poručim da sjajno čuva Hrvatsku od niskosti i mržnje i da mu odlično ide taj posao jer doista nema ničeg liberalnog u podržavanju koruptivne većine", poručila je u jučerašnjoj raspravi Orešković.