SLOBODNE TEME U SABORU

Hrebak: Korona će potrajati, razmislimo o izuzeću sportaša rekreativaca od nekih mjera

10.12.2020 u 15:57

Bionic
Reading

Zastupnik Dario Hrebak (HSLS) predložio je u četvrtak da se u nekom slijedećem setu mjera protiv covida-19 razmisli što sa sportašima-rekreativcima. Sportaši su danas, uz neke izuzetke, u nekom status quou, rekao je zastupnik u saborskoj raspravi na slobodnu temu, podržavši Inicijativu za zdravlje i sport protiv korone, sportaša rekreativaca koja je prikupila 40 tisuća potpisa

Kaže kako je "sasvim izvjesno" da će korona potrajati i da treba razmisliti što sa sportašima, rekreativcima, trebaju li oni biti izuzeti od nekih mjera, posebno ako se uzme u obzir pozitivan utjecaj sporta na zdravlje.

Ivan Kirin (HDZ) izrazio je zadovoljstvo skorim početkom rada LNG terminala u Omišlju na Krku. Projekt je to od strateške važnosti, ne samo za Hrvatsku, nego za cijelu Europu, jer će osigurati sigurnost opskrbe prirodnim plinom, smanjiti ovisnost o ruskom i arapskom plinu, potaknuti konkurentnost, kazao je.

Naveo je kako su snažnu potporu izgradnji terminala dale Sjedinjene Države, da je projekt uključen na listu europskih projekata od zajedničkog interesa, da će utjecati na jačanje europskog energetskog tržišta i veću sigurnost opskrbe plinom. Popunjenost kapaciteta terminala u tri iduće godine je sto posto, a od 2024. do 2027. već 84 posto, rekao je Kirin, zahvalivši premijeru i vladi što nisu "pokleknuli" pred protivnicima terminala.

Novac najbržima, ne najboljima

Katarina Nemet (IDS) "apsurdnim" naziva što se natječaji za dodjelu sredstava iz fondova EU, raspisuju po načelu najbržeg prsta, ne po drugim kriterijima. Radi se o covid-19 natječajima za organizacije civilnog društva, uzalud im trud, pamet i iskustvo uloženo u natječajnu prijavu, europske će novce dobiti najbrži, a ne najbolji projekt, kazala je zastupnica.

Dalija Orešković (Centar) opetuje kako smo u borbi protiv korupcije "porazno neuspješni", da je napredak ostvareni kod ulaska u EU, "izbrisan" u posljednjih nekoliko godina vladavine Andreja Plenkovića. Nemamo sustav, ni dovoljno jake i definirane institucije pa se ta borba često svodi na usamljenu bitku jednog čovjeka, tvrdi zastupnica.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Silvano Hrelja (HSU) nezadovoljan je što je vlada odbila prijedlog HSU-a da svi TV pretplatnici s mjesečnim prihodima manjim od 1.500 kuna budu oslobođeni plaćanja HRT-ove pristojbe, a oni s prihodima do 2.500 kuna plaćaju samo pola. Naš je prijedlog pravičan, realan i provediv, human i socijalno osjetljiv, rekao je.

Miro Bulj (Most) tvrdi da se novim zakonom o sjemenu, koji je u javnoj raspravi, smanjuje mogućnost korištenja domaćeg, tradicionalnog sjemena za OPG-ove i vrtove, a pogoduje tvrtki Monsanto. Sjeme je ključ, nacionalni interes, trebamo ga zaštititi i osnovati banku sjemena, poručio je zastupnik.