PRESUDA JOŠ NIJE OBJAVLJENA

Hrastov podnio ustavnu tužbu protiv Vrhovnog suda

09.06.2009 u 15:28

Bionic
Reading

Okrivljenik za ratni zločin iz 1991. na Koranskome mostu u Karlovcu Mihajlo Hrastov podnio je ustavnu tužbu na rješenje o pritvoru Vrhovnoga suda od 5. svibnja ove godine jer ni mjesec dana nakon pritvaranja nema temelja za žalbu budući da presuda nije objavljena, izjavio je za Hinu njegov odvjetnik Igor Meznarić

Po Meznarićevim riječima, ustavna je tužba podignuta jer obrana smatra da rješenje o pritvoru zakonski nije utemeljeno. Iako se po Zakonu o kaznenom postupku određuje pritvor za sve osuđujuće presude iznad pet godina zatvora, a Hrastovu je u svibnju Vrhovni sud nepravomoćno presudio osam godina zatvora, povrijeđena su mu ljudska prava.

Ni mi - njegovi odvjetnici ni naš branjenik nismo dobili tekst osuđujuće presude s obrazloženjem, a obrana ima samo posredne spoznaje o presudi na temelju rješenja o pritvoru.

Po Zakonu o kaznenom postupku i po sudskom poslovniku, pritvorski su predmeti hitni, a mi ni mjesec dana nakon pritvaranja nemamo temelj za žalbu, presuda nije objavljena, rekao je Meznarić.

Presudu Mihajlu Hrastovu, bivšemu hrvatskom policijskom specijalacu optuženom za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice srpskih zarobljenih neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu u rujnu 1991., donijelo je Vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Senke Klarić-Baranović, koje je pribjeglo neuobičajenom potezu za taj sud i odlučilo održati sudsku raspravu na koju je pozvalo sudske vještake i nekolicinu svjedoka te ispitalo samog optuženika.

Obrana je tada rekla kako pisanu presudu i obrazloženje očekuje za desetak dana.

Hrastov je tri puta na prvostupanjskome sudu oslobođen optužbe uz obrazloženje da je postupao u nužnoj obrani. Oslobađajuće presude iz 1993. i 2003. Vrhovni sud je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, a treću oslobađajuću presudu iz ožujka 2007. ukinuo i preinačio je u osuđujuću.