MILINOVIĆ O LISTAMA U HDZ-U

'Hrast nam neće ništa donijeti, ali predsjednik vjerojatno zna nešto što ja ne znam'

12.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Bilo je burno u četvrtak u HDZ-u. Tijekom dana su se finalizirale liste za prijevremene parlamentarne izbore, a to uvijek u veliki strankama izaziva pojačane emocije. Najglasniji je tijekom dana bio šef ličkoga HDZ-a Darko Milinović koji je čak i zaprijetio povlačenjem s lista ako ne dođe do izmjena u IX. izbornoj jedinici

Čak je u jednom trenutku i predsjednik HDZ-aAndrej Plenković izišao pred novinare da bi smirio situaciju. 'Ma neće se povući. Dado je HDZ-ovac. Sve će biti OK', poručivao je šef HDZ-a okupljenim novinarima.

Dan kasnije u razgovoru za tportal Darko Milinović zadovoljnim glasom kaže da je smatrao da su dvije osobe iz Zagreba na listi u IX. izbornoj jedinici previše. IX. izborna jedinica HDZ-ova je utvrda i obuhvaća područje od sjevernog dijela Splitsko-dalmatinske županije, preko Šibensko-kninske i Zadarske do Ličko-senjske županije. HDZ-ovci tako računaju čak s osam od 14 prolaznih mjesta za Sabor. Zbog toga je i pogodan teren predsjednicima HDZ-a da preko te jedinice u Sabor ubace ljude od povjerenja koji i nemaju potporu u široj stranačkoj bazi. Takav je slučaj čini se bio s Ivanom Maletić, HDZ-ovom europarlamentarkom i bliskom suradnicom novog predsjednika HDZ-a. Maletić je iz Šibenika, ali već dugo živi i radi daleko od Krešimirova grada pa je lokalno ne prepoznaju kao svoju.

'Rekao sam da bi bilo najbolje za IX. izbornu jedinicu da je vodi netko domicilni iz IX. izborne jedinice i ponosan sam što je odlučeno da je to bude Branka Juričev', kazao nam je Milinović dodavši da nema ništa ni protiv Ivane Maletić što je jasno i rekao u stranci.

Pošto je želja predsjednika stranke Andreja Plenkovića bila ta da izbornu jedinicu predvodi Ivana Maletić, Milinović objašnjava da se s tim složio, ali je isto tako rekao odmah da ne mogu dvoje iz Zagreba biti na listi u IX. izbornoj jedinici. Maletić je sama odustala, priča nam Milinović, i tako je ostao na listi iz Zagreba u IX. izbornoj jedini samo Miro Kovač. Maletić je prebačena za nositeljicu u II. izbornu jedinicu.

'Moram reći da nije Miro Kovač ugrožavao poziciju Ličko-senjske županije jer mi imamo dva mjesta na listi. I da je drugi bio iz Zagreba ni on ne bi ugrožavao Liku, to bi bilo manje Šibeniku i Zadru', naglašava Milinović i dodaje da se nije bunio ništa osobno specijalno vezano uz Liku nego inače zbog principa IX. izborne jedinice.

'Ne želim derati đonove da bi mi netko na listi došao sa strane', izričit je Milinović.

Međutim problem je navodno bio i predstavnik Hrasta Hrvoje Zekanović koji se također ugurao na listu u HDZ-ovoj utvrdi.

'Ja sam htio da IX. izborna jedinica ide bez koalicijskih partnera. Mislim da nam Hrast neće ništa donijeti, ali to je odluka predsjednika i ja to poštujem i on vjerojatno zna nešto što ja ne znam. Predsjednik sigurno ima više informacija zašto Hrast. Da se mene pitalo, Hrast ne bi bio s nama na listi nego još jedan HDZ-ovac iz Šibenika, ili Zadra ili Splita', zaključio je Milinović.