OBUSTAVLJENA PRODAJA

Hrana iz okolice Fukushime kontaminirana

Bionic
Reading

Japan je jutros pogodio novi potres magnitude 6,1. Prema prvim informacijama nema nove prijetnje od tsunamija, a podaci o žrtvama i šteti za sada nisu poznati. Japan je potvrdio da je u prehrambenim proizvodima koji potječu iz okolice nuklearne centrale Fukushime pronađen radioaktivni jod i naredio je da se prekine prodaja tih proizvoda, priopćila je u subotu Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču

Novi broj žrtava

Novi službeni podaci govore o 7,348 poginulih 10,947 nestalih u potresu i tsunamiju.

'Iako je vrijeme poluraspada radioaktivnog joda 8 dana, a raspada se za nekoliko tjedana, postoji kratkoročni rizik za ljudsko zdravlje ako apsorbirani radioaktivni jod uđe u ljudski organizam', upozorava IAEA u priopćenju, a prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornik japanske vlade u subotu je kazao da su testovi otkrili radijaciju koja prelazi sigurnosnu razinu, koju su u Japanu odredile vlasti, u mliječnim proizvodima iz blizine nuklearke u Fukushimi i u špinatu iz Ibarake, susjedne prefekture. Međutim, istaknuo je da pronađena razina radioaktivnih tvari ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je kako su u vodi iz vodovoda u Tokiju i u drugim gradovima pronađeni u subotu tragovi radioaktivnih tvari, ali u količini koja je ispod dopuštene razine, prenijela je agencija France Presse. 'Ministarstvo je u subotu počelo mjeriti kakvoću vodovodne vode, pri čemu smo otkrili tragove radioaktivnog joda i cezija', rekao je čelnik tog ministarstva zaduženog za provjeru radioaktivnosti.

Radioaktivni jod pronađen je u vodovodu u prefekturama Tokiju, Tochigiju, Gunmi, Sajtami, Chibi i Niigati, dodao je. Cezij je otkriven u prefekturama Tochigiju i Gunmi.

Najviša razina zabilježena je u Tochigiju, 77 bekerela po kilogramu vode radioaktivnog joda i 1,6 bekerela po kilogramu vode cezija. Ta je količina ipak znatno ispod zakonski dopuštene razine u Japanu, ističe čelnik.

Po japanskom zakonu, udio radioaktivnog joda u vodi ne smije biti veći od 300 bekerela po kilogramu, a cezija 200 bekerela po kilogramu, po japanskom ministarstvu zdravstva.

Novi potres

Iako se nakon najačeg potresa Japan tresao nebrojeno puta, ovaj najnoviji potres posebno zabrinjava jer mu je epicentar u blizini nuklearke Fukushima.

Unatoč ohrabrujućim informacijama o pokušaju povezivanja sistema za hlađenje reaktora s električnom energijom, BBC-jev reporter kaže kako Japanci nisu ni blizu od ponovnog paljenja sustava. BBC je ranije jutros javljao kako je strujni kabel povezan s reaktorom no kako električna energija još nije puštena.

Japanske vlasti predvidjele su razmještanje vojnih i vatrogasnih postrojba koje će neprekidno zalijevati reaktore centrale Fukushima, kako bi rashladile uskladišteno radioaktivno gorivo, objavilo je u subotu ministarstvo obrane.
'Umjesto zalijevanja nekoliko minuta, pokrenut ćemo snage koje će neprestano izlijevati vodu', objasnio je Tochimi Kitazawa na konferenciji za novinare. Od četvrtka vojni helikopteri i kamioni cisterne pokušavaju vodom napuniti bazen za deaktiviranje goriva reaktora, posebice broja 3 koji najviše zabrinjava.

Kamioni tokijskih vatrogasaca također su se počeli tijekom noći s petka na subotu izmjenjivati u centrali, u podnožju reaktora 3 oštećenog u eksploziji, ali između dviju operacija ponekad prođe dosta vremena.

Vlasti ne znaju koliko je točno vode ušlo u bazene. Tim bi se akcijama trebalo izbjeći prekomjerno zagrijavanje goriva i emisija visoko radioaktivnih tvari. Tehničke ekipe Tokyo Elctric Power (Tepco) rade na uspostavi elektične energije da pokrenu pumpne stanice koje pune bazene.

Radijacija u mlijeku i špinatu

Glasnogovornik japanske vlade izvijestio je da je povišena radijacija zamijećena u špinatu i mlijeku u blizini nuklearne elektrane Fukushima.

Špinat je bio uzgojen u Ibarakiju, susjednoj pokrajini, a mlijeko je iz okruga Fukushima. To je prvi takav izvještaj u kojem vlada priznaje onečišćenje hrane od kad je počela nuklearna kriza u Japanu.

Japanska nuklearna agencija je potvrdila da su proradile dizelske pumpe za hlađenje u reaktorima 5 i 6, te također da je još jedna dodatna pumpa također proradila.