HRVATSKA ČEKA NAPUTAK

Hrana iz Japana ne analizira se na radioaktivnost

22.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Uprava za sanitarnu inspekciju priprema naputak za graničnu sanitarnu inspekciju o pojačanom nadzoru hrane i analiziranju iste na radioaktivnost, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva na upit tportala hoće li se u Hrvatskoj intenzivirati kontrole namirnica japanskog porijekla

'Prema raspoloživim podacima, vrlo malo hrane neživotinjskog porijekla uvozi se u Republiku Hrvatsku iz Japana. Situacija se stalno prati i ukoliko se procijeni da se povećao rizik, donijet će se hitne mjere', izvijestila je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva i tajnica Kabineta ministra.

Europska komisija zatražila je od država članica da testiraju uvoznu hranu iz Japana na radioaktivnost. No kada će i hoće li uopće započeti analiza radioaktivnosti japanske hrane na hrvatskim granicama ovisi o 'procjeni rizika', koju zajedno provode Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede. Točnije, Uprava za sanitarnu inspekciju, zadužena za kontrolu zaštite od ionizirajućih zračenja, za zdravstvenu ispravnost hrane i nadzor nad uvozom hrane i predmeta opće uporabe, te Veterinarska inspekcija i Agencija za hranu, sa zadaćom monitoringa zdravstvene ispravnosti hrane i obavještavanja javnosti o rizicima.

Dok se hrvatske državne službe dogovaraju, lista kontaminiranih artikala iz Japana postaje sve duža. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je da je radijacija izmjerena u tamošnjim namirnicama 'puno ozbiljnija' nego što se vjerovalo. U skladu s tim, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) priopćila je da se na državnim granicama, uz postojeću kontrolu kakvoće uvoznih prehrambenih proizvoda, uvodi i dodatno testiranje namirnica na radioaktivnost.

U iščekivanju odgovora na pitanja o uvozu japanskih proizvoda u Hrvatsku, koja smo postavili Ministarstvu gospodarstva i Agrokoru, raste zabrinutost zbog radioaktivnih čestica u Japanu. Tamošnje ministarstvo zdravstva upozorilo je stanovnike u okolici Fukushime da ne piju vodu iz slavina, jer je razina radioaktivnog joda tri puta veća od prihvatljive.

Zaustavljena je distribucija kontaminiranog mlijeka i povrća iz nekoliko japanskih prefektura. WHO pretpostavlja da su neki zagađeni proizvodi već izašli iz kontaminirane zone, pri čemu nije naodmet znati da je Japan veliki izvoznik upravo povrća, voća, mlijeka i mliječnih proizvoda. Unatoč zabrani izvoza, u nekim azijskim zemljama otkrivena je kontaminirana hrana iz Japana, pa su tako radioaktivni tragovi detektirani i na grahoricama uvezenim iz Japana na Tajvan. Ta je zemlja samo dan nakon tragedije najavila da će tesirati uvezenu hranu japanskog porijekla na radioaktivnost. Uskoro su se pridružile Kina, Malazija, Filipini, Singapur, Južna Koreja i Indija. Italija je pak zabranila uvoz sve hrane iz Japana.

Zabrinutost se širi u svim uvoznicama japanske hrane, a osobito u SAD-u, koji je jedan od najvećih uvoznika japanskih namirnica. Američka FDA programirala je svoj sustav za kontrolu uvozne robe da automatski označi sve japanske proizvode koji podliježu njezinoj kontroli. Agencija također održava registar svih tvrtki koje proizvode, pripremaju ili pakiraju hranu namijenjenu američkom tržištu, te će se posebna pažnja posvetiti onima koje su locirane u blizini pogođene zone.

Jadranka Boban Pejić, direktorica Biovege, velikog uvoznika hrane iz Japana, ističe da je njezina tvrtka od početka tragedije u Japanu u stalnom kontaktu s partnerima - proizvođačima tradicionalnih japanskih proizvoda.

'Javili su nam da je za sada sva proizvodnja sigurna jer je udaljena od područja pogođenih potresom i tsunamijem. Epicentar potresa je sjeveroistok Japana, a najveći dio proizvodnje naših dobavljača smješten je daleko na jugu, no unatoč tome pratimo sva daljnja događanja i moguće utjecaje o kojima ćemo vas promptno obavještavati', navodi Boban Pejić.

'Važno je naglasiti da radimo s poduzećima (Mitoku i Muso) koja sigurno neće ni na koji način kompromitirati svoj rad, ugled i kvalitetu, niti dovesti u sumnju kvalitetu svojih proizvoda. Pojavi li se u međuvremenu i najmanja sumnja u kontaminiranost proizvoda, Biovega ih sigurno neće plasirati na tržište', najavljuje Boban Pejić, dodajući da su prije potresa zapakirane dvije narudžbe za Biovegu, uz obavijest da će malo kasniti zbog problema u prometu i opskrbljivanju energijom. Te pošiljke su 'provjerene i sigurne, jer u tim dijelovima nema niti najmanjih znakova radijacije', ističe direktorica Biovege.