Mate Durdov

Hrabri kapetan katamarana na brodu oživljavao putnika i uspio: Potrajalo je svega dvije-tri minute dok nije zatreptao i stisnuo mi ruku. Bio je to ljepši osjećaj nego da sam dobio Eurojackpot

03.12.2020 u 23:34

Bionic
Reading

Mate Durdov (55) iz Splita, zapovjednik katamarana Novalja koji vozi rutu po zadarskom akvatoriju, spasio je život svog putnika

'Baš smo bili pristali u Zadar i namjeravali smo spustiti skale za iskrcaj kad je na zapovjedni most uletio konobar vičući " Brzo, brzo barba, stariji čovjek ne diše, u nesvjesti je!". Trčeći dolje, uspio sam nazvati 112 i hitnu. Čovjek je imao zatvorene oči, bio je u nesvjesti, supruga mu je vrištala od straha, sin ga je držao u rukama i vikao Upomoć umire mi otac!, panika se širila i nije bilo ugodno', govori za 24sata Mate Durdov (55), zapovjednik katamarana Novalja koji plovi na ruti Zadar – Molat – Brgulje - Zapuntel – Ist.

'Kormilar i ja polegli smo ga na pod, on mu je upuhivao zrak , zabacili smo mu glavu da se otvore dišni putevi, a ja sam radio reanimaciju pritiskajući prsni koš. Izgledalo je kao da traje cijelu vječnost, a potrajalo je svega dvije-tri minute dok nije zatreptao i stisnuo mi ruku. Bio je to ljepši osjećaj nego da sam dobio Eurojackpot, bio sam presretan! Cijelo vrijeme u glavi bilo da je to mogao biti moj otac', kazao je hrabri kapetan iz Splita.

Znao je što radi jer je posada Jadrolinije obučena da u svakom trenutku znaju pružiti osnovnu medicinsku skrb te sustavno ulažu u edukaciju djelatnika, kako su potvrdili u tom brodoprijevozniku.